Autor: Nada Far
Datum objave: 20.10.2016
Share


Zrcalo i iza……..

Nisam se imala na što žaliti, izvana je mnogo toga izgledalo 'predobro' da bi me itko slušao i uzimao ozbiljno

Ne znam kad se to dogodilo, ni da li se zaista dogodilo…Nema opipljivih tragova.

Nisam se imala na što žaliti, izvana je mnogo toga izgledalo 'predobro' da bi me itko slušao i uzimao ozbiljno. Preostalo mi je da se u trenucima udaha, kad neobuzdana mladost  popušta i  mnoge spoznaje ne može sažvakati kao 'apsolutnu' mudrost, prihvatim sa svim iluzijama kojima sam se hranila i održavala na životu, strahujući od promjena. Bojala se odrasti. Sazrijevala sam u prepoznavanju narcisoidnih osvrta,neobuzdanošću ljubavnog užitka. Takva sam, volim užitak, ma što volim - obožavam…I nisam u tome usamljena.

Na putove, na koje nikad nismo mislili poći odvođeni smo s razlogom. Često se pitamo zašto baš na taj put  i kako to da nismo vidjeli da nema kraja ili da je slijepa ulica?! Baš je u tome čar i zaplet života, od kojeg nam nikad nije dosadno, koji nas tjera da postanemo kreativni , da se  izgrađujemo izlazeći iz vlastitog komfora i postanemo ono što ni u najluđim snovima nismo sanjali.

Od balerina, princeza ,svirača i avijatičara, ostali su lagani osmijesi, koji  su pomno skrivani iza zavjese, tješeći se  da smo nekim čudom zavedeni.

Većina nas misli kako nas je netko s druge strane 'zakinuo', ne prihvaćajući da se, kukajući i žaleći se, sputavamo i  propuštamo izbore. 

 „Dođi da se ljubimo! Ne boj se.To su izazovi na pragu mladosti koje su mnogi prošli i preživjeli.“ Opirući se i zagledajući iza zrcala, gledala sam mu lice koje se smiješilo i otkrivalo  sličnost.

Bjelina 'niske' zuba bacala je sjenu na tamne oči, koje nisu bile moje. Ni put nije bila moja, a ipak sam je prihvaćala.

Nepregledne  'silnice'  vukle su u obećanu zemlju užitka, a ključ je bio na dohvat ruke. Izazov  pretvoren u ludilo želje i požude, ovijene u spoznaju da nikud ne idem i ništa ne dajem, a dobivam.

Sjena je sjenčala ono što se nije preklapalo. Zato su se tijela u strasti pronalazila. Ubrzano disanje i zvona u glavi sudarala su se i odbijala,a u isto vrijeme snažno privlačila.

U strasnom zagrljaju  u kojem sam grlila sve ono što je i nije, popuštale su kočnice, a pozadina se ogledala gubila u koncentričnim krugovima koji su vodili u začaranost i očaranost,u alter ego. Obožavala sam to biće cijelom sobom,Iluzionistički ga centrirala u srž osjećaja.

Voljela ga, voljela se.

Komešanja u sokovima i glasnim strujanjima  nestajala su u svemirskim daljinama nudeći odgovore, koje od užitka nisam imala snage definirati.

Ostajali su  'pred vratima' da ne remete sklad 'edenskog vrta'.

Iluzija, da će zauvijek tako biti i ostati, nije dopuštala prihvaćanje promjenjivosti. Pogled u zrcalo,frontalno,pozivao je na osvješćivanje,a strasna ljubav iskrivljavala sliku.

Sjenčala sliku njegovog tijela i tražila da zavolim svoje.

Nisu mi smetale klempave uši, ni prekratke noge, ni kosa koja mi je sve više tamnila. Prihvaćala sam sve te 'sitnice' zahvaljujući njegovom obožavanju. U požudnom pogledu nestajale su  nepravilnosti i nesavršenosti kao da nisu postojale i uvodile u osjećaj da baš tako treba biti i  da mu trebam upravo takva kakva sam.

I on meni. Potvrđivao je to svakim pogledom i dodirom uljuljkujući me u savršenost svijeta i ljepotu opijenosti tom spoznajom. Sve do jednog maglovitog jutra kad je zagrljaj popustio, i kad sam otkrila da volim drugo biće koje je imalo šire 'meridijane i paralele', koje je vibriralo drugačijim ritmom  i zračilo jačim sjajem.

Otkriće je u prvi tren  izazvalo negiranje i osudu. Opravdanje je ubrzo stiglo potaknuto znatiželjom: to je bio moj unutarnji svijet-moja stvar.

Uživala sam u dugim razgovorima, smjehu i sukladnosti ideja i misli...  zajedničkom rečenicom u istom trenu,miješanju misli u najčudniji opijajući coctail.

U vrtlogu emocija tijelo  je isčezlo, nestalo, a uzburkanost duše se pojačala. Postala sam življa no ikada prije.

Titraje duše morala sam kriti da sve ne pokvarim. Vagala sam i svađala se sa sobom, tražeći odgovore za ono što mi je postajalo dragocjeno. Pretvarala se u ženu koja odmahuje glavom na ono što želi. Kočila se na njegovo pribižavanje. Osjećala da me gleda i prihvaća i upravo se zbog toga bojala da ne srušimo novu dimenziju užitka, koja se nije mogla ničim doživljenim, ni proživljenim  mjeriti.

Nikad glasom izrečenu ljubav nosila sam poput najsjajnijeg pečata  i strahovala da nekom neopreznošću ne odleti u eter i ne polomi se. Ostavi čežnju.

Uzajamna ljubav, koja se sa svakim  novim susretom iznova rađala i oplemenjivala me, činila emotivnijom i obzirnijom,oblikovala u ženu koja  bez euforija i osuda osvješćuje iskustva osvojenih pobjeda i preživljenih poraza.

Koja je sazrela, zna što hoće. U konačnici je učinila  da budem svoja. Stvorila se, ili smo je zajedno stvorili , iz potrebe širenja dimenzija naših bića.

Morala sam naučiti htjeti, a ne uzeti.

Na njegovom se licu ocrtavala ista spoznaja i ista priča.

Osjećala sam kako kola mojim žilama, kako me podržava i održava u mnogim 'neredima života'.

Nadahnjuje da iz njih izađem bez ogrebotine. Oplemenjena i zrela,  mogla sam zadržati dar, koji nikoga nije povređivao, a da ga ničim, baš ničim, ne ugrozim. Čak ni jednim neizgovorenim 'hvala'.

Znam i  da mu se to  isto dogodilo, zrcalo ga je odalo…..

891
Kategorije: Književnost
Developed by LELOO. All rights reserved.