Autor: admin
Datum objave: 17.02.2014
Share
Komentari:


Mladi i izbori za Europski parlament: zašto je moj glas važan?

Na tribini su sudjelovali učenici čevrtih razreda zagrebačkih srednjih škola

Tribina »Mladi i izbori za Europski parlament: zašto je moj glas važan?«

Na tribini su sudjelovali učenici čevrtih razreda zagrebačkih srednjih škola da bi se pobliže upoznali s predstojećim europskim izborima

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=366:tribina-mladi-i-izbori-za-europski-parlament&catid=19:skupovi&Itemid=127

U organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba zastupnik Andrej Plenković je, zajedno s kolegom Toninom Piculom, sudjelovao u raspravi s više od 100 zagrebačkih srednjoškolaca te ih pozvao da sudjeluju na predstojećim europskim izborima u svibnju 2014.

Zastupnik Plenković mladima je poručio da izlaskom na izbore pokazuju da su društveno odgovorni. Objasnio je da su najveći gubitnici izbora upravo apstinenti jer dopuštaju drugima da sudjeluju u donošenju odluka umjesto njih. U nadolazećoj kampanji za europske izbore Plenković očekuje pojačane aktivnosti Vlade u smislu daljnjeg informiranja građana o utjecaju rada Europskog parlamenta da se ne bi ponovila niska izlaznost od 20 posto s prethodnih europskih izbora. Relevantnost Europskog parlamenta očituje se i u tome što se na plenarnim sjednicama Parlamenta usvajaju zakoni koji neposredno utječu na svakodnevni život 507 milijuna stanovnika Europske unije.

Važnu ulogu u senzibiliziranju javnosti s europskim temama imaju i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu. U tom kontekstu Plenković je naglasio da redovito obilazi sve dijelove Hrvatske da bi hrvatsku javnost upoznao s aktualnim političkim, ekonomskim i socijalnim zbivanjima u EU. Pozdravio je i kampanju ''Djeluj. Biraj. Utječi.'' koju provodi Europski parlament u svim državama članicama.

Govoreći o koristima članstva u EU za mlade, Plenković je istaknuo program ERASMUS, koji nudi mogućnost studiranja na inozemnim sveučilištima, što znatno pridonosi samostalnosti mladih, uspostavi brojnih poznanstava diljem Europe, širenju svjetonazora i učenju stranih jezika.

 

 

Posjet Karlovačkoj županiji 

Zastupnik Andrej Plenković posjetio je Karlovačku županiju, gdje se upoznao s posljedicama poplava te se založio za upućivanje zahtjeva prema Europskom fondu solidarnosti za naknadu štete

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=367:posjet-karlovackoj-zupaniji&catid=19:skupovi&Itemid=127

Plenković se susreo sa županom Ivanom Vučićem i zamjenicima župana Šafarom i Banjavčićem. Razgovarali su o gospodarskoj i socijalnoj situaciji u županiji kao i europskim projektima (pročistač otpadnih voda, sustav obrane od poplava, centar inovativnosti Nikola Tesla, akvarij i drugi). Zajedno su posjetili Logorište, gdje su visoke vode uzrokovale znatnu štetu građanima poplavivši i niz domaćinstava. Izrazivši solidarnost s građanima koji su pretrpjeli posljedice, Plenković se založio za podnošenje zahtjeva od strane Vlade prema Europskoj komisiji s ciljem dobivanja sredstava iz Europskog fonda solidarnosti. Napomenuo je kako je Fond u nadležnosti povjerenika Hahna, dodavši da je Hrvatska već tri puta uspjela dobiti određena sredstva s obzirom na elementarne nepogode u posljednjih par godina. Podsjetio je da o odobravanju sredstava odlučuje i Odbor za proračun Europskog parlamenta, čiji je član. O mogućnostima potpore Karlovcu razgovarao je također s gradonačelnikom Damirom Jelićem, a sastao se i sa saborskom zastupnicom Nadom Murganić.

Plenković je povodom Valentinova posjetio bračni par Čurilović, koji slavi 48 godina braka. Održao je susret s mladima okupljenih oko udruge Carpe Diem te karlovačke gimnazije i s mladima koji su prošle godine sudjelovali na Euroscoli razgovarao o europskim temama.

Plenković je u Gradskoj knjižnici pred stotinjak slušatelja održao predavanje na temu „EU uoči europskih izbora u svibnju 2014.“ te je dao izjave za medije. Bio je gost emisije Intervju tjedna na TV 4 rijeke.

17505
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.