Autor: admin
Datum objave: 22.03.2019
Share


In memoriam Bademi Sokolović u HNK-u

petak,22.ožujka,2019. Foyer HNK u podne

U Foyer-u  zagrebačkoga HNK održan je u petak,22.ožujka 2019. u podne, skup prigodnoga sjećanja na  opernu primadonu HNK mezzosopranisticu Bademu Sokolović, uz 90.obljetnicu rodjenja i 50.obljetnicu smrti.

Na poprsje Bademe Sokolović,čiji je autor kipar Prof. Miro Vuco, položeno je cvijeće i emitirana izvedba iz ciklusa Jakova Gotovca 'Pjesme čeznuća', dok je  Prof. Marijana Dulčić prigodnom riječju evocirala desetljetnu kreativnu snagu Bademe Sokolović  i  raspon ostvarenih glavnih uloga kreiranih na zagrebačkoj sceni, u splitskom HNK, Dubrovačkim ljetnim igrama, Prvom zagrebačkom medjunarodnom Muzičkom Biennale-u, 1961.,,,,,,


BADEMA SOKOLOVIĆ

(Sarajevo, 24. ožujka 1929. - Zagreb, 23. studenoga 1969.)

http://www.opera.hr/index.php?p=article&id=166

U Sarajevu se sve do pred rat, među ljudima koji su svoju najljepšu mladost odživjeli pedesetih i šezdesetih, pričalo kako taj grad u svojoj povijesti nije vidio ljepše žene od Bademe Sokolović. Bila je mezzosopranistica u sarajevskoj Operi, a onda se preselila u Zagreb. Umrla je mlada, s navršenih četrdeset. Otišla je pod sam kraj 1969, ali je se sljedećih dvadeset godina, uz uzdah i trenutak šutnje, u usputnim i svakodnevnim razgovorima sjećalo i muško i žensko. Ljepota Bademina postala je mitska, a svojom je tihom veličinom obilježila živote onih koji tu ženu nisu vidjeli ni upamtili, no dubina uzdaha za njom i šutnja u društvu, taman toliko duga da Bademin anđeo preleti iznad nas, činili su kolektivnu uspomenu na nju.

Semka Sokolović Bertok dugo je bila glumica Dramskoga kazališta Gavella, poluprofesionalno je igrala šah i bridž, Tragikomičnu stranu političkog aktivizma protumačila je u filmu Gorana Markovića "Majstori, majstori", igrajući ulogu školske direktorice. Bila je uvažavana i poštovana……..

Imala je, kao i Badema, lijepo ime, ali u Zagrebu ga većinom nisu točno izgovarali. Semku valja izgovoriti s jako kratkim e.

Kratkim kao sam život.


Sjećanje na Bademu Sokolović

https://www.hnk.hr/hr/novosti/90obljetnica-rođenja-bademe-sokolović/

OPERA — 22. ožujka 2019.

U foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, svečano je obilježena  90. obljetnica rođenja operne primadone Bademe Sokolović, rođene  24. ožujka  1929. godine.

Uz prigodnu uvodnu riječ prof. Marijane Dulčić prisutni  su mogli vidjeti  tri snimka Gotovčevih  Pjesama čeznuća  koje je  interpretirala  glumica Semka Sokolović Bertok, Bademina sestra, koja  je iste pjesme glazbeno interpretirala.

U zagrebačkoj Operi, gdje je bila prvakinja  od 1957. do 1969., debitirala je 1957. godine u ulozi Ljubove iz opere  Sadko  Nikolaja Rimski Korsakova,  a zatim je tumačila glavne i naslovne uloge mezzosopranskoga  faha svih velikih Verdijevih, Bizetovih, Gotovčevih, Smetaninih opera itd.

Glas Bademe Sokolović bio je lirsko-dramske snage, a kao osoba i umjetnica bila je kras ansamblu Opere Hrvatskoga narodnog kazališta.

Badema Sokolović, udana Štajcer, preudana Špeletić umrla je u 41. godini 23. studenoga 1969. u Zagrebu.

Slike

https://www.hnk.hr/hr/novosti/90obljetnica-rođenja-bademe-sokolović/

765
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.