Autor: admin
Datum objave: 24.05.2019
Share


Dušica Žegarac

Deveti krug ..........Saša...........Haloa - Praznik kurvi

Dušica Žegarac

https://sh.wikipedia.org/wiki/Dušica_Žegarac

Dušica Žegarac je srpska glumica rođena u Beogradu 15. aprila 1944. godine.

Kao srednjoškolka slučajno zapažena, angažovana je za glavnu ulogu progonjene Jevrejke u uspelom filmu Deveti krug (F. Štiglic, 1960), za koju je nagrađena na festivalu u Puli.

Žrtvujući studije medicine, nastavlja sa sličnim ulogama devojaka koje pomažu partizanima Stepenice Hrabrosti, 1961, Ota Denesa i Saša, 1962, Radenka Ostojića, te 1962. godine upisuje glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Nakon dužeg depresivnog razdoblja bez angažmana, od 1966. godine (Tople godine Dragoslava Lazića) gradi stabilnu karijeru.

Zrelija, tamnokosa i privlačna, velike moći uživljavanja, tumači glavne i veće sporedne uloge (sve češće karakterne) u brojnim filmovima: Buđenje pacova, 1967, Živojina Pavlovića, i Pošalji čoveka u pola dva, 1967, Dragoljuba Ivkova.

Za glavnu ulogu u filmu Opklada, iz 1971. godine, Zdravka Randića, u kome glumi mladu suprugu koja napušta starijeg muža (Pavle Vuisić), da bi mu se - uvidevši da je prevarena - vratila, nagrađena je Zlatnom arenom u Puli. Osam godina kasnije osvaja istu nagradu, ovoga puta za epizodnu ulogu, za lik alkoholičarke na lečenju, u Posebnom tretmanu, 1980, Gorana Paskaljevića.

Ostvarila je takođe mnoštvo uloga u domaćim TV serijama (Od svakog koga sam volela, 1971, Puriše Đorđevića; Mikelanđelo, 1982, Stanka Crnobrnje; Boje slepila, 1991, Božidara Nikolića i druge).

Na 34. filmskim susretima u Nišu 1999. godine, Dušici Žegarac uručena je Nagrada "Pavle Vuisić", koja se dodeljuje glumcu za izuzetan doprinos umetnosti glume u jugoslovenskom filmu. Godinu dana kasnije na istom festivalu je promovisana monografija „Dušica Žegarac ili crna dama sa zvezdanom senkom“, autora Ranka Munitića i prikazan deo dokumentarnog filma o njoj, reditelja Zdravka Randića. Poslednjih godina živi u Portugalu.


ODLAZAK CRNE DAME SA ZVEZDANOM SENKOM: Iza Dušice Žegarac ostalo 80 uloga koje su obeležile našu kinematografiju

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:796664-ODLAZAK-CRNE-DAME-SA-ZVEZDANOM-SENKOM-Iza-Dusice-Zegarac-ostalo-80-uloga-koje-su-obelezile-nasu-kinematografiju


Deveti krug

https://sh.wikipedia.org/wiki/Deveti_krug


Deveti krug (1960) domaci film

https://www.youtube.com/watch?v=eYyYdLWsKa0




Saša (film)

https://sh.wikipedia.org/wiki/Saša_(film)


Sasa - Domaci film 1.dio

https://www.dailymotion.com/video/x60e4ms

Sasa - Domaci film 2.dio

https://www.dailymotion.com/video/x60e404




Haloa - Praznik kurvi

https://hr.wikipedia.org/wiki/Haloa_-_Praznik_kurvi


Lordan Zafranovic Haloa praznik kurvi 1988 (titlovan)

https://www.youtube.com/watch?v=bq8BWYl6pYg

605
Kategorije: Film
Developed by LELOO. All rights reserved.