Autor: admin
Datum objave: 10.04.2018
Share


Dr Juraj Plenković

pobornik tehnologije razvoja obrazovanja za novo društvo znanja

Dr Juraj Plenković

Veliki pobornik tehnologije razvoja obrazovanja za novo društvo znanja

Juraj Plenković rođen je 18. srpnja 1934. godine u Svirčima na otoku Hvaru. Diplomirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1962. godine te magistrirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu iz područja javnog zdravstva 1971. godine. U Warszawi na „Panstowi Sanatorium, Odzial Odwikowi", specijalizira društvenu prevenciju 1973. godine, a potom, na sveučilištu „Uniwersytet Warszawski, Wydzial Psyhologii „i Pedagogiki stiječe  doktorat iz društvene prevencije 1974. godine, a potom na sveučilištu „Uniwersytet Gdanski Wydzial Ekonomiki Produkcji", Gdansk 1988.g. stječe drugi doktorat znanosti iz ekonomije.

Specijalizirao sociologiju obrazovanja na prestižnom sveučilištu „Uniwersytet Jagiellonski, Instytut Socjologii" u Krakowu, 1988. i na sveučilištu „Universytet Inženerno-pedagogičeskij" u Harkovu 1989. godine.

Redoviti je član - akademik - „International Informatization Academy", „Ukrainsjka Tehnologična Akademija" , „Rusian Federation Academy of Medical technicale Sciences", „Rossijskaja - Akademija Kosmonavtiki imeni K.E. Ciolkovskogo" i „International Academi of the problems of the human factor".

Stalni je gostujući profesor na sveučilištima u Poljskoj, Rusiji, Ukajini, Litvi, Slovačkoj i Sloveniji. Voditelj je znanstvenih projekata u poljskom institutu „Instituta za tehniku i informatiku" u Rzeszowu kao i na akademiji „ Krakowska Akademia Andrzej Frycz Modrzewski" u Krakowu te na Katoličkom sveučilištu „Uniwersytet Lubelski Jana Pawla II". Na sveučilštu „Rzeszowski Uniwersytet u Rzeszowu" i „Panstwowoj WSZ Bronislawa Markiewicza u Jaroslawu" (Poljska) nosilac je kolegija iz sociologije, pedagogije i ekonomije.

Osnivač je i predsjednik od 1995. « Društva Hrvatska - Japan Rijeka » te aktivan u Radio klubu Crikvenica, član Hrvatskog književnog društva u Rijeci.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih znanstvenih nagrada i priznanja: Godišnja nagrada Republike Hrvatske Ministarstva znanosti obrazovanja i športa „Ivan Filipović"; „iz područja visokog školstva, za kvalitetno i uspješno djelovanje na međunarodnim postignućima u promicanju Hrvatske znanosti, odgoja i obrazovanja u procesu pridruživanja Europskoj uniji, a posebice kao znanstveniku posvećenom multidisciplinarnom pristupu u pedagogiji, politologiji i ekonomiji, koji je svojim znanstvenim i stručnim radom sudjelovao u odgoju i obrazovanju novih naraštaja stručnjaka i znanstvenika", Nagrada za Životno djelo, Primorsko-goranske županije Zajednice tehničke kulture, Godišnja nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture,. Vijeća Narodne tehnike Jugoslavije, Vijeće Narodne tehnike Hrvatske, Centra za postdiplomski studij Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog komunikološkog društva, Općine Gospić, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Međunarodne akademije psihologijskih znanosti za znanstvene zasluge, Povelja o počasnom članu Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Prof. Plenković posebno je volio Zadar i bio vezan uz ovaj grad. Bio je jedan od pokretača poslijediplomskog studija iz novinarstva na Sveučilištu u Zadru, a posljednjih godina je nastojao da gotovo svaki skup "Društvo i tehnologija" bude održan u Zadru.

Prof.dr.sc. Juraj Plenković, kao poljski i hrvatski sveučilišni profesor, znanstvenik, političar, čakavski pjesnik, umjetnik i vrsni poznavatelj slavenske kulture i veliki prijatelj Poljske, je bio istinski hrvatski vizionar, humanist, pedagog, odgajatelj, nastavnik, edukator i metodičar tehnologije razvoja obrazovanja za novo društvo znanja.

Dr Juraj Plenković, photos

https://www.google.hr/search?q=juraj+plenković&client=opera&hs=50x&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiIxejl8PvKAhVBCCwKHa7CC-oQsAQIMA&biw=1745&bih=856




Završen međunarodni znanstveni skup „Društvo i tehnologija 2014. - Dr.Juraj Plenković“

http://www.ictbusiness.info/vijesti/zavrsen-medunarodni-znanstveni-skup-drustvo-i-tehnologija-2014-dr-juraj-plenkovic

Dvodnevni znanstveni skup „Društvo i tehnologija 2014.-dr.Juraj Plenković“ koji je proteklog vikenda u Opatiji okupio renomirane znanstvenike iz zemlje i inozemstva uspješno je priveden kraju. I 21. put zaredom, na skupu je sudjelovalo niz uglednih znanstvenika i stručnjaka u različitim područjima znanosti - od gerontologije, komunikacijskog menadžmenta, medija, religije, kulture do geopolitike, e-obrazovanja i tehnologije.

Ovaj jedinstveni međunarodni znanstveni skup je među rijetkima koji u isto vrijeme, jednako kvalitetno pristupa temama o najnovijim tehnologijskim dostignućima, ali i temama o suvremenim društvenim tekovinama.

I ove godine, više od 220 sudionika podijelilo je svoja bogata znanja i iskustva, a među njima svakako je najeminentnije ime prof.dr. Stefana Luby-a, potpredsjednika Europske akademije znanosti i umjetnosti te predsjednika Danube Academies Conference-a, koji je predstavio zanimljiva dostignuća u području nano tehnologije s jedne strane, te nove društvene izazove malih europskih nacija s druge strane.

U okviru znanstvenog skupa održano je i završno predavanje  za prvu generacije studenata Europskog poslovnog studija sveučilišta Alma Mater Europaea, koji se od 2012. godine provodi u Republici Hrvatskoj i koji je, kao takav, prvi sveučilišni studij u Hrvatskoj u potpunosti prilagođen visokim standardima e-obrazovanja.

Sveučilište Alma Mater Europaea, uz Hrvatsko komunikološko društvo i Međunarodnu udrugu komunikoloških društava, organizator je ovog, već tradicionalnog znanstvenog skupa, koji će i  iduće godine prirediti još bogatiji i raznovrsniji program.

1724
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.