Autor: admin
Datum objave: 18.01.2019
Share


Vrhunski liječnici okupili se u Dubrovniku Škola lipidologije voditeljica je Prof. dr. sc. Diana Muačević-Katanec

početak rada 3. dubrovačke škole lipidologije koja je okupila vrhunske hrvatske i međunarodne liječnike koji će izmijeniti svoj iskustva i iznijeti nove spoznaje o metabolizmu lipoproteina

Vrhunski liječnici okupili se u Dubrovniku

http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=64560#.XEH2LSfQiJA

Svečanim prijemom u Sponzi, obilježen je početak rada 3. dubrovačke škole lipidologije koja je okupila vrhunske hrvatske i međunarodne liječnike koji će izmijeniti svoj iskustva i iznijeti nove spoznaje o metabolizmu lipoproteina.Poremećaji metabolizma lipida svakako su jedan od najznačajnijih rizičnih čimbenika za razvoj ateroskleroze i njenih posljedica - koronarne bolesti, akutnog infarkta miokarda i moždanog udara. Škola traje do 14. listopada, voditeljica je prof. dr sc. Diana Muačević-Katanec.

Sveobuhvatni i učinkoviti pristup liječenju dislipoproteinemija iziskuje poznavanje svih segmenata njihovog metabolizma, od sinteze molekula do  formiranja aterosklerotskog plaka. Poznavanje ovih mehanizama omogućuje pravilnu procjenu potrebe liječenja, odabir odgovarajućeg terapijskog pristupa te procjenu potrebe širenja dijagnostike ovisno o kliničkom stanju bolesnika ili obiteljskoj anamnezi.

Dubrovačka škola lipidologije je međunarodni tečaj trajne izobrazbe liječnika I kategorije. Radi se o jedinstvenoj edukaciji vezanoj uz razne aspekte lipidologije, u čijem će radu sudjelovati najugledniji domaći i svjetski stručnjaci iz ovog područja. Međutim, teme predavanja nisu samo usko vezane uz lipidologiju, već i uz dijagnostiku i liječenje svih sastavnica metaboličkog sindroma. Program Dubrovačke škole lipidologije sastavljen je od pozvanih predavanja u kojima će domaći i inozemni stručnjaci iz ovog područja pregledno prikazati aktualne teme u svezi s metabolizmom lipoproteina od molekularne razine do razvoja ateroskleroze, te mogućnostima prevencije, dijagnostike i liječenja.

Ove godine radionice, kao bitan dio edukacije, biti će usmjerene na prehranu bolesnika s dijabetesom, poremećajem metabolizma lipida, arterijskom lipertenzijom i hiperuricemijom. Očekujemo da će ovakva edukacija povećati ne samo osjetljivost liječnika u praksi za ovaj problem, već i omogućiti kritičniji pristup odabiru vrste liječenja.

Naročita nam je želja da potaknemo mlađe kolege koji se zanimaju za ovaj toliko značajan zdravstveni problem, ili za bilo koju od bolesti koje nastaju kao posljedica ateroskleroze, da sudjeluju u radu Škole - zapisano je u programu Škole.

710
Kategorije: Ostalo
Developed by LELOO. All rights reserved.