Autor: admin
Datum objave: 16.01.2017
Share


Uručene povelje zahvalnosti u prigodi 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

16. siječnja 2017. Zagreb

Uručene povelje zahvalnosti u prigodi 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

http://predsjednica.hr/objava/1/1/1309

16. siječnja 2017. Zagreb

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je domaćim i stranim političarima povelje zahvalnosti za osobite uloge u stvaranju moderne i suvremene hrvatske države te za iznimne doprinose međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

Visoka priznanja dobili su prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, branitelji, prva višestranačka vlada nacionalnog jedinstva, Sveta Stolica, bivši njemački kancelar Helmut Kohl i nekadašnji šef njemačke diplomacije Hans Dietrich Genscher.

 Bivši austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock, britanska premijerka Margaret Thatcher, talijanski predsjednik Francesco Cossiga, slovenski i mađarski premijer Alojz Peterle i Jozsef Antall te filozof Alain Finkielkraut također su među dobitnicima povelja koje su na svečanosti u Uredu predsjednice uručene članovima njihovih obitelji ili veleposlanicima njihovih zemalja.

 Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je život u samostalnoj državi težnja svakog samosvjesnog naroda, pa i hrvatskog koji je u povijesti bio na granici opstanka, ali je uporno gajio vjeru u ponovnu uspostavu samostalne države. "Povijesno i prirodno pravo ostvareno je prije 25 godina zahvaljujući obrani zemlje, koja se temeljila na nacionalnom jedinstvu i odlučnoj državnoj politici na čelu s predsjednikom Tuđmanom", kazala je.

 Istaknula je i zasluge hrvatskih iseljenika te prijatelja Hrvatske u svijetu koji su razumjeli opravdanost borbe za neovisnost dajući 1991. političku i svaku drugu potporu. "Poseban oslonac imali smo u Svetoj Stolici, Njemačkoj i Austriji koje su prednjačile u naporima za diplomatsko priznanje", naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.

http://predsjednica.hr/objava/1/1/1308

http://predsjednica.hr/objava/1/1/1306 
568
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.