Autor: admin
Datum objave: 13.11.2017
Share


Što je danas preostalo od Richerovih interijera?

Novosti iz MSU-a

Novosti iz MSU-a

predavanje  Vanja Brdar Mustapić: Što je danas preostalo od Richerovih interijera?

Prostor izložbe, srijeda, 15.11. 2017. u 17 sati


Interijer Kavane Corso, 1979., Zagreb, Dokumentacija 

Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, Zagreb


Uvodni dio predavanja prezentirat će analizu realizacija u kontekstu Richterove dosljedne primjene principa sinteze, njegova vlastita izričaja, ali i karakteristika koje su slijedile stilske promjene kroz desetljeća: to je temelj ne samo za potvrdu od stručne javnosti pozitivno ocijenjenih radova, nego i za objektivno sagledavanje kritiziranih preuređenja. Nadalje – u kontekstu fragmentarne sačuvanosti interijerskog i dizajnerskog Richterova opusa (ali i drugih autora) – bit će postavljena, uz ono naslovno, problemska pitanja: Jesmo li osviješteni o baštinskoj dimenziji suvremene dizajnersko-interijerske produkcije? Možemo li potvrditi već postojeću hipotezu da je sakupljanje i arhiviranje suštinski u suprotnosti i izvan interesa modernističkih teoretičara i praktičara u njihovu aktivističkom stavu i koncentriranosti na sadašnjost i budućnost? I koliko je ona primjenjiva na, često radikalno, djelovanje Vjenceslava Richtera?

predavanje  Hrvoje Gržina: Fotografijske slike iz Dalmacije, Hrvatske i Slavonije Ivana Standla – prva hrvatska fotomonografija i početak fotodokumentiranja hrvatske kulturne baštine

Arhiv Tošo Dabac, utorak, 14. 11. 2017. u 18 sati


Ivan Standl, Grad Drežnik, 1869., kolodijski negativ na staklu, Hrvatski državni arhiv, Zagreb


Hrvoje Gržina, viši arhivist i pročelnik Središnjeg fotolaboratorija Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu, predstavit će fotomonografiju Fotografijske slike iz Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, projekt snimanja prirodnih i kulturnih ljepota Trojedne kraljevine koji je u 19. stoljeću djelomično ostvario fotograf Ivan Standl.

predstavljanje fotografskog rada

Marina Paulenka: Industrijska fotografija - slučaj TEŽ

Arhiv Tošo Dabac, četvrtak, 16. 11. 2017. u 18 sati

 

Marina Paulenka, TEŽ, fotografija u boji, ink jet ispis na mat arhivskom papiru, 2016.


Kontekstualizacijom industrijske fotografije i škole fotografije Kunstakademie u Düsseldorfu, fotografkinja i umjetnička direktorica festivala fotografije Organ Vida Marina Paulenka predstavit će svoj fotografski ciklus TEŽ, posvećen tvornici električnih žarulja, osnovanoj 1929. u Zagrebu. 

vodstvo

Stručno vodstvo Predsjedničkim dvorima: Vila Zagorje – Richterov rukopis u reprezentativnom interijeru

Vila Zagorje, subota, 25. 11. 2017. od 11 do 12 sati


Vila Zagorje veliki salon, 1963.-1965., Hrvatski državni arhiv, Zagreb


Vila Zagorje na Pantovčaku nekadašnja je zagrebačka rezidencija Josipa Broza Tita, a današnja službena rezidencija Predsjednice Republike Hrvatske (Predsjednički dvori). Projektirali su je arhitekti Vjenceslav Richter i Kazimir Ostrogović u sklopu Ostrogovićeva arhitektonskog biroa „Centar 51“ zajedno s ostalim suradnicima 1963.–1964. godine. Projektni zadatak uključivao je i unutrašnje uređenje s reprezentativnim i javnim sadržajima u prizemlju, što je Richterovo autorstvo, te stambenom funkcijom prvog kata. Veliko državno značenje uvjetovalo je niz vanjskih faktora zbog kojih je prvotna idejna varijanta doživjela promjene, a Richterov rukopis najočitiji je upravo u interijerskim rješenjima. U vodstvu će stoga biti stavljen naglasak na sačuvane dijelove Richterova unutrašnjeg uređenja, reprezentativnog interijera u kojem je prepoznatljiv autorov sintezni pristup i plastičko oblikovanje na tragu načela grupe EXAT 51, kojoj je Richter pripadao, i tada aktualnog međunarodnog pokreta Nove tendencije, kojem je dao važan doprinos.

Vodi: Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnost i obrt

VAŽNO: Zbog ograničenog broja sudionika potrebne su prijave na: sanela.tepic@msu.hr  najkasnije do srijede, 22. 11. 2017. Pored imena i prezimena, molimo pošaljite i svoj OIB.


fotoradionica  Snimanje likovnih umjetničkih djela

Atelijer voditelja radionice Darka Bavoljaka i Arhiv Tošo Dabac, od 15. do 17.11. 2017. od 15 sati

Darko Bavoljak, Ivan Kožarić, Figura (Čovjek pod tušem), 2005., dijapozitiv u boji

Fotografiranje likovnih umjetničkih djela zahtijeva prepoznavanje karaktera djela kako bi ga se reproduciralo što vjerodostojnije. To podrazumijeva opće znanje o povijesti umjetnosti, a zatim poznavanje umjetnika i djela koje se reproducira. Kako kamerom vjerno interpretirati likovna umjetnička djela saznajte na trodnevnoj radionici voditelja Darka Bavoljaka, akademskog snimatelja. Svoje prijave šaljite na adresu arhiv.toso.dabac@msu.hr .

fotoradionica za djecu  Detektivi spomeničke baštine


Arhiv Tošo Dabac, subota, 18. 11. 2017. od 10 do 12 sati


Ivan Meštrović, Zdenac života (foto detalja: Zdravko Turkulin)


Bogata povijest Zagreba svoja uporišta pronalazi u spomenicima. Njihovo značenje, ne obnavlja li se, sa svakom novom generacijom blijedi i apstrahira se. Kako čitati te gotovo misteriozne ukrasne objekte ono je čime će se baviti radionica Detektivi spomeničke baštine za sudionike u dobi od 10 do 14 godina. Radionicu vodi Renata Filčić, povjesničarka umjetnosti i profesorica hrvatskoga jezika. Zbog ograničenog broja polaznika potrebno je se prijaviti na: arhiv.toso.dabac@msu.hr


filmski festival  Zagreb Film Festival u MSU

Dvorana Gorgona, od 13. do 19. 11. 2017.

Iz filma Sicilijanska bajka

Zagreb Film Festival već 15. godinu domaćoj publici donosi najnovije i najzanimljivije naslove autorskog filma iz cijelog svijeta. Festival se održava na nekoliko lokacija u Zagrebu, a raspored projekcija u Muzeju suvremene umjetnosti tijekom ovog tjedna možete provjeriti ovdje.

MSU, Avenija Dubrovnik 17, 10000 Zagreb  / www.msu.hr  / tel. +385 (0)1 6052 700

839
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.