Autor: Nada Far
Datum objave: 08.04.2018
Share


SPOZNAJA LJUBAVI

Ponavljanje razreda nije neka sreća,a obnavljanje veze je nešto' posve bez veze

SPOZNAJA LJUBAVI

(Dr. Živago III put)

„Ponavljanje razreda nije neka sreća,a obnavljanje veze je nešto' posve bez veze'!Kreni ususret novom iskustvu i ne okreći se.Proliveno se mlijeko ne može u vrč vratiti!“govorila joj je majka.Šutjela je.Mrzila je  da joj se popuje,valjda  je nešto naučila.

Voljela ga je po tiho, da nitko ne čuje.Bojkotirala je, podižući rampu , pokušaje  da joj se netko  novi približi. Nije bila spremna, niti će biti!Sve do dana dok joj se nije približio čovjek koji joj je doslovno spasio život.Odricala se ljubavi, koja je pronalazila druge i drugačije putove.Napadala.Polako je otpuštala kočnice,shvaćajući krhkost opstanka.Stalno joj je u žutoj pjegi  bio prisutan njegov odlazak dok je zadržavala dah da ne krikne,da zadrži svoju osobnost i dostojanstvo.

Da se  ne raspadne.

Sa zadrškom joj je  davao ono što je ona nudila na dlanu.Po noći i po danu.Odricala se sebe i svojih snova,a da nije uočio ni prepoznavao njenu žrtvu.Sile su bile snažnije, nije bilo dogovora ni pregovora.Okrenula se snovima, snažno ih grleći.Znala  je da ju oni nikad neće izdati.Osjetio se ugrožen i kukavički se pokupio.Htio je da bude kao njegova majka:da kuha i peče najbolje kolače, da mu povlađuje.Sve to i da je htjela, nije mogla.Opirala se unutrašnjost i vanjština.Zadržavala je dah,da ne krikne,da ostane ono što je bila;odmjerena i stabilna. Dostojanstvena.

Otišao je.

Nositi se s odlaskom zbog  ljubavi, komoditeta i uhodanih navika, nije lako.

Ali ni teško.

Negacija, pa omalovažavanje, bili su kratkog  daha.

Uspjesi  i priznanja nizali su se sa zapada,sa sjevera i juga.Izostao je istok, mjesto rađanja sunca.Hladnoća je uvijek vrebala, i za toplih dana.

Povezala ih je žena, koja joj nije bila sklona.Život na svoj način 'popravi' nepravde svih vrsta, onda kad se najmanje nadamo.Poravna račune.Nije znala da li svi dobiju taj dar,'drugu priliku', u kojoj se iskristaliziraju  istine;ma kakve god bile.

„Život je prepun drugih prilika…Ne budi nevjernica ni strašljivica kad ti emocija pokuca na vrata!Očekuj najbolje…Ti si  snažna žena!To ti se mora priznati…“govorila joj je prijateljica.

Šutjela je u skučenosti  duše i mislila na čovjeka kojeg je bez razloga ostavila zbog šumova u vezi.Stalno su probijali i mutili sklad.Ljutila se i bježala, po kiši, vjetru i hladnoći.Sunce se nije ponovno rađalo...Pobjegla je glavom bez obzira kad je trebala napraviti novi korak.Uplašila se i zablokirala.Znala je da  čini nepravdu, koju je proživjela.

„Nepravde se događaju svima,“ mislila je, da će kao i ona, morati naučiti prihvatiti stanje.Pomiriti se sa sudbinom.

A stanje je bilo lelujavo, nošeno svim nedaćama, osim vibracijom ljubavi.

„Bolje je pobjeći i biti sama, nego  u preostalom dijelu puta puzati, gmizati, zaustavljati dah, a znati da treptaji ljubavi postoje.Da su stvarni i opipljivi.Doživjela ih je i ne može ih negirati.Ne može i ne želi si lagati.

Ne može u laži živjeti…

Ni on nije preživio žongliranje.Otpravio je novu, mlađu i uzbudljiviju priču.Shvatio da nema zaobilaznih putova.Da su izazovi preintenzivnih boja,snažnih osjećaja samo iluzija koja se nije poklapala s njegovim vizijama.

Čula je kako je doziva.U gužvi od naguranih tjelesa, izronio  je njegov lik.Siv.Posve izgubljena , suhih usta, kao da je danima bez vode, okružena žutim pijeskom iza čije dine izranja, rađa se  sunce, ugledala je njegovo poniranje. Prestala je disati.Zaštitnički i instinktivno pružila je ruku, da ga zadrži, da ne padne i odgledala scenu iz filma 'Dr. Živago' treći put.Prvi put kad je kao mlada djevojka gledala film nije postojala veća romantika,a drugi put kad je kao mlada majka, duplo starija od one djevojčice, nije joj bio ni malo romantičan.Treći put ga je doživjela kroz strah, da će čovjek kojeg voli nestati u posrtanju i doživjela ga kao osobnu tragediju.

Tresla se dok su je probadajući osvjetljavale zrake sunca i u strahu da će je odati spuštala glavu.

Ni on nju nije gledao.Kao da su se stidjeli izgubljenog desetljeća u kojima su tražili ,ono što su imali,a nisu  znali sačuvati.Tražeći ljubav iznad ljubavi, oboje su izgubili.S ljubavi nema igranja ni pregovaranja.Strasna je i ne trpi petljanje.Traži zrelost i odlučnost,bol da bi najstabilnijima i najodlučnijima mogla pružiti spokoj i ljepotu.

Unutarnju ravnotežu i snagu.

Življenje uzdignute glave.

674
Kategorije: Književnost
Developed by LELOO. All rights reserved.