Autor: admin
Datum objave: 16.02.2017

Priopćenje sa zatvorenoga dijela 21. sjednice Vlade

za ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje je imenovan dr. sc.Dragan Lozančić

Priopćenje sa zatvorenoga dijela 21. sjednice Vlade

……………………………………………………..

Vlada je na zatvorenome dijelu sjednice raspravljala i o kadrovskim pitanjima.

Razriješila je dužnosti dosadašnjeg ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadrana Perinića  te je za novog ravnatelja imenovala dr. sc. Dragana Lozančića. Zamjenikom ravnatelja Državne geodetske uprave, temeljem odredbi Zakona o državnim službenicima, Vlada je razriješila Vladimira Majetića.  Nadzornom odboru društva Imunološki zavod d.d. Vlada je za  predsjednika Uprave Imunološkog zavoda d.d., a najviše na vrijeme od šest mjeseci, sukladno Uredbi o izmjeni Uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova Uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku (Narodne novine, broj 109/16), predložila dr. sc. Bojana Benka.

Razriješen je dio dosadašnjih članova Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Mađarske o zaštiti mađarske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Mađarskoj  te je imenovan dio novih članova mješovitog odbora. Razriješeni su:   Petar Barišić, Šandor Juhas, Ingrid Jurela Jarak, Josip Kel, Doris Kurtov, Božica Šimleša i Deneš Šoja.  Novim članovima imenovani su: Jasna Aničić, Robert Jankovics, Janoš Andoči, mr.sc. Jasna Divić, Nevena Tudor Perković, Mihaela Vasilj Kasabašić te mr. sc. Katarina Milković.

Vlada je razriješila dio dosadašnjih članova Otočnog vijeća: Venka Ćurlina, Radoslava Barišića, mr. sc. Niku Raiča, Nadu Trgovčević Letica, mr. sc. Mariju Šćulac Domac, Ivu Milatića, Višnju Grgurić-Štimac, Vesnu Rajković, Danijela Meštrića, kap. Zvonimira Laurenčića i Sanija Ljubunčića.

Novim članovima Otočnog vijeća, kao predstavnike nadležnih ministarstava, Vlada je imenovala: Nikolinu Klaić, Kristinu Bilić, mr. sc. Niku Raiča, mr. sc. Antu Mišuru, Antu Čikotića, Ivu Milatića, Denisa Kovačića, dr. med., Vesnu Rajković, Ines Merćep, Branimira Belančića-Farkaša, Josipu Klišanin i Mariju Penava-Šimac.

………………………………………………..

Dragan Lozančić

Lozančić je američki Hrvat koji se vratio u Hrvatsku 1991. godine, i to preko tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, s čijom je obitelji u prijateljskim odnosima. Zbog te veze Lozančiću se spočitavalo rigidno desno političko opredjeljenje, dok se s druge strane isticala njegova stručnost i profesionalnost.

Lozančić je nakon dolaska u Hrvatsku dobio službu u Ministarstvu obrane, gdje je ubrzo postao načelnik Odjela za međunarodnu suradnju, potom je bio zamjenik načelnika za obrambenu politiku, a vodio je i MORH-ov odjel multilaterale, što je podrazumijevalo pitanje mira u regiji, kao i programe vezane za NATO pakt. Lozančić je tijekom službe u MORH-u nastavio školovanje pa je stekao i doktorat iz mehanike na Columbia Universityju u New Yorku. Bitan detalj iz njegove biografije govori da je nekoliko godina bio predavač u centru za sigurnosnu politiku George C. Marshall u Garmisch-Partenkirchenu.

Šef službe treba biti osoba koja je obrazovana, bez mrlja u karijeri, koja ima srodna znanja i iskustva, ali da ne dolazi iz obavještajnog sustava opterećenog raznim strujama i suprotstavljenim lobijima. Lozančićevu imenovanju nije išlo naruku to što ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i američko.

Ovaj proamaerički orijentiran obavještajac, doktor znanosti, rođen je 27. rujna 1963. godine u Zadru. Živio je u SAD-u, čije državljanstvo ima, a u Hrvatsku se vratio 1991. godine. Oženjen je i ima djecu. Živi u Zagrebu, a u njegovoj imovinskoj kartici stoji da je kao ravnatelj SOA-e imao neto plaću u iznosu 16977,54 kuna. Na čelo Sigurnosno obavještajne agencije došao je s mjesta pomoćnika ministra obrane.

U MORH-u je najprije radio u Odjelu za međunarodnu suradnju, bio je zamjenik načelnika za obrambenu politiku, a prije odlaska u SOA-u obnašao je funckiju pomoćnika ministra obrane.

Lozančić je završio klasičnu katoličku gimnaziju 'Holy Cross' u New Yorku 1981. godine. U New Yorku je i diplomirao strojarstvo 1986. godine, nakon čega su uslijedili magisterij (1989.), a onda i doktorat (1995.) na Sveučilištu Columbia u New Yorku.

Odlikovan je za sudjelovanje u Domovinskom ratu i to Redom hrvatskog pletera i hrvatskog trolista,Spomenicom Domovinskog rata, te Spomenicom domovinske zahvalnosti. Primio je i odlikovanje Republike Francuske Chevalier dans l'Ordre Nationa du Merite.

Autor je mnogobrojnih publikacija.

Kada je 2012. izabran za šefa tajnih službi, Lozančić je ujedinio vlast i oporbu. Na čelno mjesto agencije koju tada nije krasio dobar imidž izabran je jednoglasno.

Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.