Autor: mr.sc.Ante Dulčić
Datum objave: 18.08.2019
Share


Preminuo utjecajni novinar Denis Kuljiš

U dobi od 68 godina u Zagrebu je u nedjelju nakon kratke i teške bolesti preminuo u KBC Sestre milosrdnice

Preminuo utjecajni novinar Denis Kuljiš

https://narod.hr/hrvatska/preminuo-utjecajni-novinar-denis-kuljis

U dobi od 68 godina u Zagrebu je u nedjelju nakon kratke i teške bolesti preminuo Denis Kuljiš, jedan od najutjecajnijih i najdugovječnijih hrvatskih novinara, urednika i publicista, javlja Jutarnji list.

U novinama je radio još od 70-ih godina prošlog stoljeća kada počinje surađivati s Omladinskim tjednikom, Poletom i Studentskim listom, a od početka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i izdavajući knjige.

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 8. prosinca 1951. godine.

Bio je urednik u Startu, pomoćnik glavnog urednika tjednika Danas, a radio je i za Studio.

Bio je prvi glavni urednik Globusa, ostavši na toj funkciji punih pet godina, a tvrtka koju je pokrenuo u međuvremenu je narasla u Europapress Holding (EPH). U EPH Kuljiš je pokrenuo još i magazin Gloria kao i tjednik OK!.

Napustio je EPH i s ostalim dioničarima tvrtke Media Press pokrenuo tjednik Nacional koji je vodio dvije godine.

U posljednje vrijeme radove je objavljivao u obliku kolumni na portalu Dnevno, te na svom blogu Žurnalist, a drage su mu bile i društvene mreže.

Uz novinarski rad, Kuljiš se bavio publicistikom, a iza njega ostaju žena i dvoje djece.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Denis Kuljiš: Zelena energija ima to čarobno svojstvo što su u njenu cijenu ugrađeni ideološki elementi, fantazije i očekivanja

https://narod.hr/hrvatska/denis-kuljis-zelena-energija-ima-to-carobno-svojstvo-sto-su-u-njenu-cijenu-ugradeni-ideoloski-elementi-fantazije-i-ocekivanja

VIDEO) Kuljiš: ‘Croatia Airlines sustavno je uništavana, osobito za vrijeme Milanovićeve Vlade, tj. ministra Hajdaša Dončića’

https://narod.hr/hrvatska/video-kuljis-croatia-airlines-sustavno-unistavana-osobito-vrijeme-milanoviceve-vlade-odnosno-ministra-hajdasa-doncica



HND

https://www.hnd.hr


PREDSJEDNIK VLADE UPUTIO IZRAZE SUĆUTI U POVODU SMRTI DENISA KULJIŠA

https://www.hnd.hr/predsjednik-vlade-uputio-izraze-sucuti-u-povodu-smrti-denisa-kuljisa

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković uputio je u nedjelju izraze sućuti obitelji Kuljiš u povodu smrti istaknutoga hrvatskog novinara Denisa Kuljiša istaknuvši kako ćemo Denisa Kuljiša pamtiti po brojnim novinama i portalima koje je pokrenuo te po bogatu iskustvu uredničkoga i publicističkoga posla.

“Poštovana obitelji Kuljiš, sa žalošću sam primio vijest o preranom odlasku Vašega Denisa, jednoga od najistaknutijih hrvatskih novinara. Njegovo široko obrazovanje, svestranost i strast za novinarstvom i pisanjem, koja seže još od studentskih dana, kao i upornost kojom je nastojao unaprijediti hrvatsko novinsko izdavaštvo, čine ga iznimnim novinarom", stoji u sućuti koji je premijer Plenković uputio obitelji Kuljiš u osobno ime i u ime hrvatske Vlade, a o kojoj je priopćila Služba za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske.

Denisa Kuljiša pamtit ćemo po brojnim novinama i portalima koje je pokrenuo te po bogatu iskustvu uredničkoga i publicističkoga posla, među ostalim i kao prvoga glavnog urednika tjednika Globusa, a kao novinar, urednik i publicist ostavio je veliki trag na hrvatskoj izdavačkoj i medijskoj sceni, istaknuo je premijer Plenković,


OTIŠAO JEDAN OD KREATORA HRVATSKE MEDIJSKE SCENE DENIS KULJIŠ

https://www.hnd.hr/otisao-jedan-od-kreatora-hrvatske-

medijske-scene-denis-kuljis


OTIŠAO JEDAN OD KREATORA HRVATSKE MEDIJSKE SCENE DENIS KULJIŠ

Nakon kratke i teške bolesti u nedjelju u Zagrebu u 68 godini života umro je novinar Denis Kuljiš, koji zasigurno spada u kategoriju najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih novinara i urednika. Gotovo pola stoljeća Denis, ujedno i produktivan publicist i pisac, u središtu je novinarskih događanja i novinarstva te je jedan od glavnih kreatora medijskog prostora u Hrvatskoj, ali i u regiji.

U novinarstvu se pojavio već ranih sedamdesetih godina i od tada redovito piše te uređuje brojna izdanja hrvatskih novina. Njegovo prvo radno mjesto je u legendarnom omladinskom tjedniku, rasadniku budućih novinarskih kadrova, Poletu,  gdje je počeo raditi 1979., godine, da bi već iduće prešao u Vjesnik. Tijekom, za novinarstvo, plodonosnih osamdesetih  u idućih desetak godina Denis je radio kao urednik i novinar perjanica tadašnjeg novinarstva: Starta, Danasa i Studija.

Godine 1989. zajedno s partnerima osnovao je tvrtku Media Press, koja je sudjelovala u pokretanju privatnog nezavisnog političkog tjednika Globus, gdje je proveo pet godina kao glavni urednik. Tvrtka je za to vrijeme prerasla u Europapress Holding, najveću novinsko-izdavačku kuću u zemlji, u kojoj je pokrenuo još i tjednike Gloria i OK! Napustivši EPH, s ostalim dioničarima tvrtke Media Press pokrenuo je politički tjednik Nacional, koji vodi dvije godine. Kad su ga iz njega izbacili pošto je izvršeno neprijateljsko preuzimanje tvrtke, s vlastitim kapitalom pokrenuo je dvotjednik Ultra, koji je propao.

Potom je pokrenuo magazin Penthouse za Slobodnu Dalmaciju te se nakon toga zaposlio kao savjetnik Uprave EPH, gdje je povremeno obavljao i različite uredničke funkcije (zamjenik glavnog urednika Globusa, urednik Playboya, supervizor pokretanja izdanja Playboy SCG). Sudjelovao je kao urednik u ponovnom pokretanju kulturnog magazina Gordogan. Krajem 2012. bio je među pokretačima uskoro ugašenog dnevnika, 21. stoljeće.

Cijelo to vrijeme nije se bavio samo pokretanjem i stvaranjem novih medijskih proizvoda nego je bio vrlo produktivna i kao autor.  Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a njegova kolumna "1000 šema Denisa Kuljiša" izlazila je godinama na zadnjoj stranici Globusa. U posljednje vrijeme objavljivao je na portalu Dnevno i na svojem portalu Žurnalist. Uvijek spreman na polemiku često je ulazio u bespoštedne rasprave s kolegama. 

Objavio je knjigu novinskih tekstova i feljtona "Majmuni, gangsteri i heroji" (2001.), koja je 2005. dobila nastavak pod naslovom "Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži & papci". Objavio je još "Dva pamfleta protiv Tuđmana" (2004.), "Ad hominem" (2006.), politički roman "Hrvatski Bog Merkur" (2010.) i zbirku eseja "Wahrheit Macht Frei" (2011.), podnaslovljenu "pet-šest priča o ustaša i partizanima, od Luburića do Karamarka".

Zajedno s povjesničarom Williamom Klingerom potpisuje knjigu "Tito: Neispričane priče" (2013.), a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga "Titov tajni imperij".

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju. Bio je dugogodišnji član Hrvatskog novinarskog društva.

Autor: HND i Hina



433
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.