Autor: admin
Datum objave: 14.09.2017
Share


Parlamentarne stranke za nastavak bilateralnih razgovora sa Slovenijom o otvorenom graničnom pitanju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasio je da sve parlamentarne stranke stoje pri jednoglasnoj odluci Hrvatskoga sabora iz srpnja 2015. godine o izlasku iz arbitražnog procesa, koji je kompromitiran krivnjom slovenske strane

Predsjednik Vlade: Parlamentarne stranke za nastavak bilateralnih razgovora sa Slovenijom o otvorenom graničnom pitanju

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-parlamentarne-stranke-za-nastavak-bilateralnih-razgovora-sa-slovenijom-o-otvorenom-granicnom-pitanju-22444/22444

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u okviru priprema za nastavak političkih razgovora sa Slovenijom, pozvao je na konzultacije predsjednike parlamentarnih stranaka u vezi odnosa Hrvatske i Slovenije.

Nakon sastanka, u izjavi za medije, predsjednik Vlade naglasio je da sve parlamentarne stranke stoje pri jednoglasnoj odluci Hrvatskoga sabora iz srpnja 2015. godine o izlasku iz arbitražnog procesa, koji je kompromitiran krivnjom slovenske strane.

„To u cijelosti potvrđuje i stav Vlade Republike Hrvatske koja je to vrlo jasno artikulirala nakon što je Arbitražni sud donio presudu krajem lipnja ove godine“, dodao je predsjednik Vlade.

„Postigli smo razumijevanje kako je nužno nastaviti bilateralne razgovore i dijalog sa slovenskom stranom o otvorenom graničnom pitanju kopnu i o granici na moru, ali i nizu drugih pitanja“, kazao je Plenković.

Izvijestio je da će se ovakva vrsta dijaloga s parlamentarnim strankama o ovoj temi voditi periodično jer je to u nacionalnom interesu Republike Hrvatske, a potrebno je da i stranke koje su u oporbi u cijelosti budu upoznate s aktivnostima Vlade kada je riječ o pitanjima teritorijalnog integriteta.

Ponovno je naglasio da je Slovenija susjedna i prijateljska zemlja, s kojom postoji nekoliko otvorenih pitanja, ali koja je Hrvatskoj važna i u kontekstu političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa, ali i zajedničkog članstva u praktički svim međunarodnim organizacijama gdje su partneri i saveznici.

„U tom duhu u svim razgovorima koje vodimo s našim slovenskim kolegama nastojimo kreirati konstruktivnu atmosferu gdje ćemo izbjeći bilo kakvo povisivanje tonova ili u našoj ili u slovenskoj javnosti“, poručio je predsjednik Vlade.

Kao konkretan primjer racionalnog, smirenog i razboritog dijalog naveo je dogovor koji je postigao sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom o prelasku sa sustavnih na ciljane kontrole slijedom stupanja na snagu revidiranog Schengenskog zakonika. Taj je politički dogovor rezultirao najuspješnijom turističkom sezonom od kada je neovisnosti Hrvatske, s obzirom da oko 70 posto hrvatskih gostiju dolazi upravo cestovnim prijevozom, a mnogi od njih kroz Sloveniju.

 

„Ta činjenica da smo pronašli pragmatično rješenje koje je zadovoljilo i slovensku i hrvatsku stranu, a sve u okviru dopuštenosti na temelju pravne stečevine, pokazuje kako dvije zemlje mogu pronalaziti rješenja koja su zrela, korisna i na obostrano zadovoljstvo“, naglasio je predsjednik Vlade.

Nadolazeći posjet slovenskog premijera Hrvatskoj, predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je prigodom za razgovor o nizu otvorenih pitanja.

„Hrvatska želi na bilateralan način, dijalogom, razgovorima i pregovorima, urediti pitanje granice sa Slovenijom. Isto tako želi napredak u nizu drugih pitanja koja su godinama na dnevnom redu“, istaknuo je.

Izrazio je zadovoljstvo visokim stupnjem razumijevanja među političkim strankama u Hrvatskoj o pristupu i načinu rješavanja otvorenih pitanja sa Slovenijom.

„Vjerujem da će ovakva vrsta unutarnjeg političkog dijaloga pridonijeti rješavanju otvorenih pitanja sa Slovenijom u budućnosti, pri čemu politički i diplomatski angažman predstavlja važnu zadaću za sve ključne aktere i dionike hrvatske politike u vremenu koje je pred nama“, poručio je Plenković.   

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-parlamentarne-stranke-za-nastavak-bilateralnih-razgovora-sa-slovenijom-o-otvorenom-granicnom-pitanju-22444/22444
798
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.