Autor: admin
Datum objave: 15.01.2017
Share


Nacionalni program reformi i Plan konvergencije

Važno je da se svi ministri senzibiliziraju za aktivnosti koje ćemo poduzeti sljedećih nekoliko mjeseci. To je ključan dokument koji je komplementaran programu rada Vlade i naših obveza u okviru Europskog semestra i koristit će nam kako bismo naše politike i aktivnosti koordinirali s obvezama koje imamo na razini Europske unije

Petnaesti siječnja važan je dan za međunarodnu afirmaciju Hrvatske


Na početku sjednice Vlade premijer Plenković osvrnuo se na 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske koja će se obilježiti nizom aktivnosti u nedjelju i ponedjeljak

Dvadeset i peta obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske obilježit će se, među ostalim, prigodnim koncertom u dvorani Vatroslav Lisinski i svečanom sjednicom Hrvatskoga sabora.

„Zadovoljstvo mi je da je posjet Hrvatskoj, na moj poziv, najavio i predsjednik Europskog vijeća, naš prijatelj Donald Tusk. Razgovarat ćemo i o glavnim temama koje su na dnevnom redu EU-u, s obzirom na to da će se na Malti, koja je preuzela predsjedanje 1. siječnja 2017, uskoro održati sastanak na vrhu, a potom ćemo u Rimu obilježiti obljetnicu Rimskih ugovora“, najavio je Plenković i dodao da će ministar Stier već idućeg tjedna sudjlovati u sastanku Vijeća za opće poslove, koje će se baviti i tom temom.

Naglasio je kako je petnaesti siječnja važan dan za međunarodnu afirmaciju Republike Hrvatske, a ujedno dan okončanja mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Osvrnuo se nadalje na povratak predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović iz Sjedinjenih Američkih Država. „Drago mi je što se predsjednica vratila sa svog putovanja u Sjedinjene Američke Države. Jučer smo razgovarali, obavijestila me je o glavnim naglascima, koji su korisni“, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade je u kontekstu transparentnosti rada Vlade izvijestio da se od srijede poslijepodne na internetskoj stranici Vlade nalaze najave svih sjednica u prvoj polovici ove godine.

„Točke dnevnog reda objavljivat će se nakon sjednice užeg kabineta, osim onih koje imaju bitan politički karakter, a objavljivat će se nakon što Vlada o njima donese odluku“, naveo je Plenković.

Najavio je da će se nakon današnje sjednice održati pripremni sastanak za izradu ovogodišnjeg Nacionalnog programa reformi i Plana konvergencije.




Plenković: Zahvaljujući braniteljima i vizionarskoj politici dr. Tuđmana ostvario se tisućljetni san hrvatskog naroda

https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-zahvaljujuci-braniteljima-i-vizionarskoj-politici-dr-tudjmana-ostvario-se-tisucljetni-san-hrvatskog-naroda/20004

U povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković položio je vijence na Oltar domovine na Medvedgradu, ispred spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju te na zajedničkoj grobnici neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Tom prigodom predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako mu je velika čast položiti vijenac u spomen na sve koji su dali život za slobodu, neovisnost i međunarodno priznanje Hrvatske, te dodao: "Zahvaljujem vizionarskoj i državničkoj politici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je u izrazito nepovoljnim i kompliciranim međunarodnim okolnostima iznašao, sa svojim suradnicima, prije više od 25 godina pravi način da dođemo do međunarodnog priznanja tadašnjih zemalja članica Europske zajednice".

"Sretni smo da smo pripadnici one generacije hrvatskog naroda koji uživa u slobodi, samostalnosti i neovisnosti. Prisjećamo se trenutka kada je tadašnjih 12 članica Europske zajednice, zajedničkom odlukom priznalo Hrvatsku i upravo podatak da zbog toga obilježavamo ovaj dan, govori o tome koliko je Hrvatska težila europskim vrijednostima slobode, demokracije, ljudskih prava, vladavine prava, svemu onome što smo u dva i pol desetljeća nakon toga, transformacijama našeg pravnog sustava, političkog sustava uspjeli ostvariti i članstvom u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu", rekao je predsjednik Vlade Plenković i još jednom zahvalio svima koji su dali svoj život za Hrvatsku.

Na novinarsko pitanje je li Hrvatska danas onakva država kakvu su željeli hrvatski branitelji, predsjednik Vlade istaknuo je da je Hrvatska slobodna zemlja, "zemlja koja je ostvarila sve svoje nacionalne zadaće. Danas je, među ostalim, i dan kojega obilježavamo posljednjih 19 godina, od mirne integracije hrvatskog Podunavlja 1998. godine. Tada smo zaokružili našu teritorijalnu cjelovitost, spojili sve ključne standarde koji postoje među najrazvijenijim dijelovima svijeta", rekao je Plenković te dodao da je "odgovornost na novim generacijama, svakoj novoj hrvatskoj Vladi, svakom novom sazivu Hrvatskog sabora da unapređuje društvo, gradi sustav političke stabilnosti, pravne sigurnosti i gospodarskog rasta, i ono što je jako važno – društvene solidarnosti i pravednosti."

Na pitanje što će biti s kupnjom borbene eskadrile i modernizacijom Hrvatske vojske, kojoj zahvaljujemo ovu obljetnicu, predsjednik hrvatske Vlade odgovorio je da je povećan proračun za Ministarstvo obrane i za Oružane snage. "Hrvatska vojska treba imati svoje sposobnosti i u kopnenoj vojsci i u mornarici i u zrakoplovstvu. Ministar obrane i njegovi suradnici, zajedno sa svim drugima zaduženim za nacionalnu i domovinsku sigurnost, rade na procesu kako bismo se pripremili i za jačanje naših zrakoplovnih snaga", rekao je Plenković te izrazio nadu da ćemo u godinama koje su pred nama za to naći odgovarajuće načine financiranja jer je to u strateškom interesu zemlje.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je da "radi na tome da bude što manje podjela u društvu, da razvijamo kulturu dijaloga, kulturu širokog društvenog konsenzusa o temeljnim zadaćama, a da gospodarski i socijalni uvjeti življenja budu takvi da je što manje naših ljudi na rubu siromaštva i da budu maksimalno uključeni u društvo", te dodao kako vjeruje da je dr. Franjo Tuđman "tisućljetni san hrvatskog naroda ostvario neovisnošću i međunarodnim priznanjem i mislim da bi bio zadovoljan da je Hrvatska, koja je njegovim političkim angažmanom, državničkom mudrošću i vizionarskom politikom dobila i svoju međunarodnu afirmaciju, danas ostvarila i one druge strateške zadaće koje je u svom govoru 1990. godine u Hrvatskom saboru istaknuo kao prioritet."  


1161
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.