Autor: admin
Datum objave: 15.07.2018
Share


NABUCCO

Mnogi smatraju da je upravo Nabucco presudno odredio Verdijevu karijeru najvećeg opernog skladatelja

NABUCCO

Nabucco, jednu od svojih najpopularnijih opera, Verdi je skladao s 28 godina. Bila je to njegova istinska životna i profesionalna prekretnica, te se amblematskima smatraju njegove riječi upućene izdavaču Giuliju Ricordiju:"S ovom je operom počela moja karijera".

http://www.splitsko-ljeto.hr/64-splitsko-ljeto/predstave/detalji/artmid/1400/articleid/10434/nabucco

Nabucco

Mnogi smatraju da je upravo Nabucco presudno odredio Verdijevu karijeru najvećeg opernog skladatelja. Ima i onih koji drže da tek s Nabuccom opera postaje umjetnost popularna i u najširim narodnim slojevima. Mjeri li se ta popularnost “metrom“ naše sredine, onda dvjema gornjim tvrdnjama treba još samo dodati da za izvođenje Nabucca nema primjerenijeg mjesta pod suncem od splitskog Peristila. Nakon duge četiri godine bez Nabucca na Splitskom ljetu, umjetnici i publika s nestrpljenjem očekuju njegov povratak čiju važnost ističe i maestro Ivo Lipanović, ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu te ravnatelj glazbenog programa 64. Splitskog ljeta. Prisjećajući se svog dirigentskog debija u splitskom Nabuccu iz 1994., ovaj će dirigent svjetskog glasa još jednom ravnati trima ovogodišnjim izvedbama. Pred akustičnim Protironom svoje će redateljsko umijeće pokazati mlada splitska redateljica Jelena Bosančić, koja je za ovu priliku obnovila i prilagodila režiju Georgija Para iz 2003. godine te na taj način odala počast svom profesoru i jednom od najznačajnijih hrvatskih redatelja. Redateljica i dirigent punu će podršku imati u Zboru i Orkestru HNK Split koji s toliko poznavanja i umjetničkog zadovoljstva uvijek iznova prilaze svim Verdijevim partiturama. Uz dobro nam znana domaća imena predvođena nacionalnim prvakom Ivicom Čikešom u ulozi Zaccarije, priznatim i poznatim tenorom Domagojem Dorotićem u ulozi Ismaelea i sjajnom Antonijom Teskerom u ulozi Fenene, ove će godine na Peristilu nastupiti renomirani talijanski solisti već otprije poznati splitskoj pubilici - sopranistica Daniela Schillaci kao Abigaille te bariton Devid Cecconi kao Nabucco.

Izvedbom Verdijeve opere 'Nabucco' počelo 64. Splitsko ljeto; Pogledajte tko je sve stigao na otvorenje

https://www.slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/556219/izvedbom-verdijeve-opere-39nabucco39-pocelo-64-splitsko-ljeto-pogledajte-tko-je-sve-stigao-na-otvorenje

https://www.slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/556219/izvedbom-verdijeve-opere-39nabucco39-pocelo-64-splitsko-ljeto-pogledajte-tko-je-sve-stigao-na-otvorenje#&gid=null&pid=1

Na Peristilu je izvedbom Verdijeve opere "Nabucco" u režiji Jelene Bosančić i pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića svečano otvoreno 64. Splitsko ljeto.

Prije izvedbe, publiku su pozdravili splitski gradonačelnik Andro Krstulović - Opara, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te Renata Margaretić Urlić, savjetnica predsjednice RH za društvene djelatnosti i mlade, koja je kao izaslanica predsjednice, festival proglasila otvorenim.

Gradonačelnik je podsjetio da se ova godina u EU obilježava kao godina kulture baštine što je za festival, koji srasta s prostorima u kojima se odvija, posebno važno.

- Splitsko ljeto su i ljudi, umjetnici, publika, ugostitelji i djeca koja nabijaju balun za vrijeme proba - svi se zrcale u njemu. Danas ostajemo zatečeni komercijalizacijom svega. Kako tome odgovoriti? Vjerujem da će odgovor dati sami umjetnici ali i naša želja da umjetnosti damo prostora, da se

dreknemo dijela komoda i profita, kazao je gradonačelnik pozvavši Splićane da pronađu mjeru emancipirane gradskosti i pobijede komod osrednjosti.

Ministrica kulture, spomenuvši također godinu kulturne baštine ustvrdila je da baština nije samo ono što smo naslijedili nego da moramo stvarati i nove vrijednosti za buduće generacije - a Splitsko ljeto u šest i pol desetljeća stalno ima uzlaznu putanju. Napokon, izaslanica predsjednice čestitala je Splitu koji je postao jedna od najpoželjnijih svjetskih destinacija, dodavši da nije mala stvar kada tako nešto kaže Dubrovkinja poput nje.

Ove godine čast da podigne festivalsku zastavu imala je Terezija Kusanović, prvakinja splitske opere, a državnom himnom ravnao je dirigent Jure Bučević koji je pred orkestar izašao noseći oko vrata šal s crveno- bijelim kvadratićima.

Protagonisti u izvedbi bili su talijanski bariton Devid Cecconi u naslovnoj ulozi, Abigaillu je tumačila talijanska sopranistica Daniela Schillaci, Ismaelea tenor Domagoj Dorotić, Zaccariju nacionalni prvak bas Ivica Čikeš, a Fenenu solistica splitske Opere, sopranistica Antonija Teskera, uz ostale soliste, zbor, orkestar i balet HNK Split.

Među publikom su bili splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, te veleposlanici Francuske, Italije i Izraela.

558
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.