Autor: mr-sc. Ante Dulčić
Datum objave: 19.10.2016
Share


Moramo osigurati da se snaga digitalne revolucije usmjeri za dobro

Ulazimo u doba četvrte industrijske revolucije – digitalne revolucije

11. listopada 2016. u San Francisco-u je neprofitna organizacija World Economic Forum (WEF) otvorila Center for the Fourth Industrial Revolution (CFFIR). Ovaj će Centar biti okrenut svim svjetskim regijama i bavit će se pitanjima četvrte industrijske (digitalne) revolucije za dobro svih ljudi Svijeta. Prekretnica na kojoj se Svijet nalazi, prema WEF-u, je: Da li će Svijet krenuti putem većeg napretka, veće održivosti i veće uključivosti ili putem veće gospodarske i političke krutosti, veće neravnomjernosti i većih sukoba.

Moto WEF-a, od njegovog osnivanja prije 45 godina, je: Poduzetništvo u globalnom javnom interesu. WEF drži da je poduzetništvo pogonska snaga ekonomskog i društvenog razvoja. Međutim, danas, u Svijetu postoje protesti i tjeskobe vezane uz globalizaciju i jačanje kapitalizma i uz nove tehnologije poput robotizacije, automatizacije, velikih banaka podataka, umjetne inteligencije i mnoge druge, Potrebno je brzo djelovati da bi se nove tehnologije usmjerile na dobro za sve ljude. Kao potporu tome WEF otvara Center for the Fourth Industrial Revolution.

Klaus Schwab (osnivač WEF-a): Moramo staviti ljudsko biće u središte naših sustava i stvoriti odgovarajuće vrijednosti i kulturnu revoluciju a ne samo industrijsku revoluciju.


Glavne dijelove govora Klausa Schwaba na otvaranju Centra za četvrtu industrijsku revoluciju možete pročitati u članku:

https://www.weforum.org/agenda/2016/10/we-must-ensure-the-digital-revolution-is-a-force-for-good   


Neki od ostalih članaka i video materijala:

https://www.weforum.org/agenda/archive/fourth-industrial-revolution   


https://www.weforum.org/agenda/2016/10/how-can-we-enjoy-the-benefits-of-the-fourth-industrial-revolution-while-minimizing-its-risks    


https://www.youtube.com/watch?v=Tl-Zy2VG4KI   2min 

Center for the Fourth Industrial Revolution  


https://www.youtube.com/watch?v=khjY5LWF3tg   11min Fourth Industrial Revolution


https://www.youtube.com/watch?v=2_Pp2kZeTlU   1min We may be at the end of an economic era

508
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.