Autor: admin
Datum objave: 18.05.2019
Share


Merkel stigla u Zagreb, vojnicima se obratila na hrvatskom

Merkel će s Plenkovićem razgovarati o odnosima između dviju zemalja i europskim pitanjima

Predsjednik Vlade Plenković sa saveznom kancelarkom Merkel

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-sa-saveznom-kancelarkom-merkel/25989

 Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će se sa saveznom kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel, u subotu, 18. travnja 2019. godine, u Banskim dvorima.


 Predsjednik Vlade Plenković i kancelarka Merkel razgovarat će o daljnjem jačanju bilateralnih odnosa, prvenstveno kroz provedbu Akcijskog plana o pojačanoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke, kojeg su u ožujku ove godine u Berlinu potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

 

Teme bilateralnog susreta bit će i predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., kao i Njemačke u drugoj polovici 2020., Višegodišnji financijski okvir EU-a (2021.-2027.) i strateški program EU-a za razdoblje 2019. – 2024. Ujedno, razgovarat će se o pripremama Hrvatske za članstvo u Schengenu i planovima za ulazak u europodručje, sprječavanju nezakonitih migracija te stanju na jugoistoku Europe.

 

Uz predsjednika Vlade Plenkovića u izaslanstvu na sastanku bit će potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.


Program:

15.25  Svečani doček savezne kancelarke Angele Merkel ispred Banskih dvora

 

Upisivanje u Zlatnu knjigu


Tȇte-à-tȇte sastanak predsjednika Vlade Plenkovića i kancelarke Merkel


Sastanak dvaju izaslanstava

 

16.15  Izjave za medije predsjednika Vlade Plenkovića i kancelarke Merkel


Radni ručak


Dočekao ju Plenković: Merkel stigla u Zagreb, vojnicima se obratila na hrvatskom

https://www.vecernji.hr/vijesti/angela-merkel-stize-u-zagreb-manfred-weber-susreo-se-s-plenkovicem-1320143

Merkel će s Plenkovićem razgovarati o odnosima između dviju zemalja i europskim pitanjima

Njemačka kancelarka i donedavna predsjednica njemačkih demokršćana Angela Merkel stigla je u Zagreb te se iz zračne luke na Plesu uputila na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem

Premijer ju je  dočekao pred sjedištem Vlade, uz počasnu stražu i limenu glazbu. Kancelarka se vojnicima obratila na hrvatskom jeziku rekavši: - Pozdrav vojnici! Plenković i Merkel otišli su na sastanak, a službene izjave očekuju se nakon 16 sati. Merkel će s Plenkovićem razgovarati o odnosima između dviju zemalja i europskim pitanjima. Hrvatska će predsjedati Europskom unijom u prvom polugodištu 2020. i potom predsjedanje predati Njemačkoj koja je na redu u drugih šest mjeseci iduće godine. Kancelarka snažno podupire europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, a u procesu rješavanja problema vezanih uz euroatlantske integracije zemalja regije jugoistočne Europe, Hrvatska je važan sugovornik.  Teme će biti i ulazak Hrvatske u šengenski prostor, planovi za ulazak u eurozonu, stanje na jugoistoku Europe i, neizbježno, migracije. Ovo je prvi bilateralni posjet njemačke kancelarke Hrvatskoj od 2011. i prvi predizborni skup izvan Njemačke kojemu će nazočiti.

Merkel će sudjelovati i na velikom predizbornom skupu HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) uoči europskih izbora. Na predizborni skup EPP-a i HDZ-a došao je i Manfred Weber, vodeći kandidat pučana za predsjednika Europske komisije. Premijer ga je dočekao ispred Banskih dvora. Dolazak kancelarke Merkel u Zagreb, nakon dva posjeta premijera Plenkovića Berlinu, potvrda je i nastavak jačanja bilateralnih odnosa Hrvatske i Njemačke, ocijenila je hrvatska vlada.  Posjet potvrđuje dobre odnose Merkel i Plenkovića, suradnju unutar Europske pučke stranke te pozicioniranje Hrvatske u okviru Europskog vijeća, kazao je ranije glasnogovornik hrvatske Vlade.   Merkel je u prosincu prošle godine odstupila s dužnosti predsjednice CDU-a, koju je preuzela Annegret Kramp-Karrenbauer, ali je najavila kako namjerava ostati na poziciji kancelarke do kraja mandata 2021.

Iako se spominje kao moguća nasljednica Donalda Tuska na mjestu predsjednika Europskog vijeća, Merkel je kazala da 2021. neće preuzeti političke dužnosti "ni u Njemačkoj niti u Europskoj uniji". Manfred Weber član je bavarskog CSU (Kršćansko-socijalna unija) i aktualnom je mandatu bio predsjednik kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu. Na izborima za vodećeg kandidata EPP-a za predsjednika Europske komisije u studenome je uvjerljivo pobijedio Finca Alexandera Stubba. Na tim je izborima dobio i podršku HDZ-a.

1074
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.