Autor: admin
Datum objave: 12.06.2018
Share


Ja BiH... pet dana Zagreba u Sarajevu

od 18. do 22. juna na nekoliko različitih lokacija u Sarajevu, a donijet će projekcije igranih filmova, pozorišnu predstavu, izložbu, koncerte, dječiji dan i gastro event s gostima.

Ja BiH... pet dana Zagreba u Sarajevu

https://www.oslobodjenje.ba/o2/kultura/ja-bih-pet-dana-zagreba-u-sarajevu-370173

Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu, održat će se od 18. do 22. juna na nekoliko različitih lokacija u Sarajevu, a donijet će projekcije igranih filmova, pozorišnu predstavu, izložbu, koncerte, dječiji dan i gastro event s gostima. Već devetu godinu, Udruga za promicanje kulture i umjetnosti JA BiH… iz Zagreba, u suorganizaciji s HKD Napredak Sarajevo, te Napretkovim Kulturnim centrom iz Zagreba, organizira ovaj festival.

Svečano otvorenje planirano je u ponedjeljak, 18. juna, u 19 sati, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, gdje će biti postavljena izložba fotografije i dizajna “PopTreti”, dizajnersko-fotografskog tandema Sanje Bachrach-Krištofić i Marija Krištofića. Dizajnirali su više od 400 omota nosača zvuka u domaćoj i regionalnoj diskografiji, snimili neke od najpoznatijih fotografija s domaće rock scene i vizualnim identitetom promovirali brojne muzičare i umjetnike proteklih 37 godina.

Najprije će Sarajlije uživati u koncertu na kojem će nastupiti klarinetist Bruno Philipp i sopranistica Arijana Gigliani-Philipp, pijanistica Mia Elezović, te balerina Nađa Pušilo. Nakon koncerta i otvorenja izložbe uslijedit će premijera hrvatskog igranog filma “Comic Sans” (komedija, drama) u kinu Meeting Point u 20.30 sati, a gost će biti redatelj Nevio Marasović.

U utorak, 19. juna, od 11 do 13 sati, bit će održana radionica za studente dizajna, na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo. Isti dan, u 20 sati, u kinu Meeting Point bit će prikazan hrvatski igrani film “Ne gledaj mi u pijat” redateljice Hane Jušić. Film je premijerno prikazan na 73. venecijanskom filmskom festivalu gdje je osvojio nagradu FEDEORA za najbolji evropski film.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je Dječiji dan s programom namijenjenim štićenicima dječijih domova, nastao kao rezultat suradnje Udruge Ja BiH i Crvenih Nosova klaunova, kroz projekt spajaLICA. Tako će u srijedu, 20. juna, u 17 sati, u kinu Meeting Point za štićenike sarajevskih domova biti organizirana projekcija dječijeg detektivskog filma “Uzbuna na zelenom vrhu” redateljice Čejen Černić, prema romanu Ivana Kušana. Voditelji programa bit će mlada glumica Irina Marković te Crveni Nosovi klaunovi doktori - klaunesa Anamarija Jurišić i klaun Mario Perković.

U kinu Meeting Point, istog dana u 20 sati, bit će prikazane dvije epizode hrvatske dramske serije “Novine“ redatelja Dalibora Matanića (scenarij je napisao Ivica Đikić, a producent je Nebojša Taraba), koja opisuje život i rad novinara i urednika fiktivnog lista, koji se smatra posljednjim nezavisnim i ozbiljnim listom u Hrvatskoj... U četvrtak, 21. juna, u 20 sati, u kinu Meeting Point, bit će prikazan hrvatski film redatelja Branka Schmidta “Agape“, intrigantna priča o pedofiliji u Crkvi, priča o svećeniku pedofilu i ljubavnom trokutu s dvojicom krizmanika: jednim zaljubljenim u njega i drugim za kojim on žudi i gubi kontrolu.

U petak, 22. juna, u parku Atmejdan, održat će se program Zagrebački teferič - Sarajevo dočekuje Zagreb, čiji će domaćin biti mr. Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad. Voditeljica programa je Danijela Trbović, hrvatska TV voditeljica, a u programu će sudjelovati Ivica Đikić (književnik i novinar rođen u Tomislav-Gradu 1977, autor nekoliko romana i publicističkih knjiga, te dobitnik brojnih književnih nagrada), Bobo Jelčić (redatelj rođen 1964. u Mostaru, režirao u svim većim pozorištima u Hrvatskoj, kao i u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji), Kenan Mačković (pijanist i vokalni solist rođen 1987. u Mrkonjić-Gradu, pored solističkih koncerata i nastupa, jedan je od osnivača i članova trija Bosanski lonac), a posebnu draž druženja upotpunit će gastro prezentacija Željke Stošić (Cooking Croatia iz Zagreba), te Aide Krstić (Slatko je slatko iz Sarajeva).

Isti dan, u kinu Meeting Point, u 20 sati, bit će projekcija hrvatskog dokumentarno-igranog filma “Kratki izlet“, redatelja Igora Bezinovića, snimljen prema istoimenoj knjizi Antuna Šoljana, dok će u Kamernom teatru 55 u 20 sati biti održana kazališna predstava “Ko rukom odneseno“, redatelja Bobe Jelčića, u kojoj igraju Ivana Krizmanić, Jerko Marčić i Marko Makovičić. To je kompleksna priča o međuljudskim odnosima, ljubavima i prijateljstvima.

 

588
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.