Autor: admin
Datum objave: 26.06.2018
Share


Hrvatski game developer svoju je prvu samostalnu igru posvetio oboljelima od demencije i njihovim bližnjima

Gornjim je riječima hrvatski kreator videoigara, Josip Makjanić, opisao izradu svoje prve samostalne igre

Hrvatski game developer svoju je prvu samostalnu igru posvetio oboljelima od demencije i njihovim bližnjima

http://www.ffa.hr/index.php/vijesti/item/6799-hrvatski-game-developer-svoju-je-prvu-samostalnu-igru-posvetio-oboljelima-od-demencije

Gornjim je riječima hrvatski kreator videoigara, Josip Makjanić, opisao izradu svoje prve samostalne igre, Day in Dementia, kratkog platformera koji ilustrira život osobe s Alzheimerovom bolesti. Alzheimerova bolest je neizlječiva degenerativna bolest mozga koja dovodi do demencije odnosno pogoršanja intelektualnih sposobnosti od čega najočitije bude gubitak pamćenja. Oboljeli najprije gube kratkoročno pamćenje, kasnije i ono dugoročno, te u napredovalim fazama bolesti često odlutaju i psihički i fizički jer ne znaju više tko su. Budući da počinju zaboravljati dijelove svog života i identiteta, oboljeli s vremenom prestanu prepoznavati svoje bližnje, stoga Alzheimerova bolest pogađa i njih, pogotovo ako ostanu uz oboljelog kako bi se o njemu brinuli.

Upravo njima Josip je posvetio svoju igru Day in Dementia čija priča prati osobu oboljelu od Alzheimera i osobu koja se o njoj brine te je moguće upravljati s oba lika. Na početku svakog nivoa nalazi se čudovište koje predstavlja Alzheimera. Da bi ono nestalo, igrač mora skupiti sličicu koja predstavlja izgubljeno sjećanje oboljelog, a u tome mu na nekim nivoima pomaže osoba koja na sebi nosi platformu. Ta platforma simbolizira teret s kojim se susreću osobe koje se brinu o oboljelima. Nakon što je čudovište nestalo, a sjećanje vraćeno, igrač dolazi na platformu u boji i prisjeti se svog života – sve do novog dana odnosno novog nivoa kada je sve opet crno-bijelo i nepoznato. I na taj je način simbolično prikazan život oboljelih od Alzheimerove bolesti te težina nošenja s njome.

Day in Dementia može se igrati besplatno u internetskom pregledniku, a u slučaju da zapnete na jednom od nivoa, tu je i vodič. Valja istaknuti i da su sve animacije i crteži u igru crtani olovkom na papiru, a taj tradicionalni umjetnički izričaj posebnost je Josipovog studija CrobbitArts o kojem smo već pisali. Nasmijanog Josipa možete vidjeti na slici ispod, a kako nam je rekao – doći će vrijeme i za ''dugometražnu'' igru ovakvog tipa – što nam je drago čuti.


Predstavljamo još jedan prekrasni domaći projekt – atmosferični platformer Day in Dementia

http://www.goodgame.hr/predstavljamo-jos-jedan-prekrasni-domaci-projekt-atmosfericni-platformer-day-in-dementia/

GoodGame.hr Gaming Portal uvijek je tu da predstavi nove nade i lica gaming scene i njihove projekte, a upravo jedan takav projekt je i Day in Dementia, “naše gore list” koji nam stiže u režiji Josipa Makjanića, domaćeg dizajnera iz Croteama koji trenutno radi i na Serious Samu 4 kao 3D level dizajner i environment artist.

Josip, koji je je ujedno i osnivač studija CrobbitArts te autor igre In Memory koja je ujedno bila i finalist u kategoriji najboljeg platformera godine na TIGA Game Industry Awards eventu predstavio nam je svoju novu igru veoma zanimljivog stila, priče i koncepta koja je posvećena osobama koji se brinu o oboljelima od Alzeimera.

Naime, Day in Dementia je emotivna, olovkom na papiru crtana igra čija priča prati osobu oboljelu od Alzheimera, kao i osobu koja se o njoj brine. Na početku, igrač kreće s novim danom, kada mu je sve nepoznato, no nakon toga shvati kako je još netko u njegovom svijetu, ostavljajući djeliće njegovih sjećanja, pomažući mu kako bi ih sakupio i sjetio se svog dana. Čudovište koje nestane nakon sakupljenog sjećanja predstavlja Alzheimer i kako igrač sakupi jedno sjećenje, jedno čudovište nestane. Druga osoba u igri na sebi nosi platformu, što ozačava teret s kojim se ti ljudi susreću brinući se o osobama s Alzheimeru, a cilj same igre je skupiti sve tragove svoga sjećanja i doći do platforme koja je u bojama te se na taj način prisjetiti dana svoga života, nakon čega kreće prema novom crno-bijelom dijelu kojeg mora sakupiti a koji zapravo predstavlja novi dan.

1600
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.