Autor: admin
Datum objave: 04.12.2018
Share


Hrvatska vokalna lirika Nataša Antoniazzo mezzosopran i Mia Elezović glasovir 2018.

Das Kroatische Kunstlied u prijevodu ' Hrvatska umjetnička solopopijevka' koji je izdala njemačka diskografska izdavačka kuća 'Bella –Musica Edition – Antes Edition', a kojoj svjetsku distribuciju čini diskografski gigant Naxos.

Hrvatska vokalna  lirika  Nataša Antoniazzo mezzosopran i Mia Elezović glasovir 2018.


Književnik –Nobelovac Dr Ivo Andrić je pisao  osmišljavajući  izraz  načinom da 'riječima bude tijesno, a mislima široko' To je Njegov motto i temeljna značajka Njegova leksičko-verbalnog izraza i ukupnoga  efekta pisane riječi u funkciji doživljaja,misli,duhovnih slika koje nudi Njegov grandiozni opus.Riječ je pažljivo birao i rečenicu 'brusio' strpljivo, do mjere koja bi ga uspjela 'zadovoljiti' i uvrstiti je u cjelinu štiva.,.


I akademik  Josip Vaništa,jedan od najvećih hrvatskih slikara XX.stoljeća, je imao sličan princip u slikarstvu, bez obzira na izabranu tehniku.-Ekonomičnost  pristupa plohi.poteza na plohi  i veliki efekt svakoga od njih  u ukupnosti odjeka i utjecaja na vizualnu spoznaju  promatrača….minimalizmom do optimuma likovne tvorbe i percepcije s rojem asocijacija


Obojica velikana duha su držala glazbu potkom, velikom ovojnicom svoje svakodnevice i  vremenom  su spoznavali  istinu da je glazbu najbolje slušati u osami , ..u doba  kada je oko nas tišina, u 'gluho doba noći' ,kada se  naša čula , glazbom nošena, probude i, harmoničnoga odnosa,  primaju intenzivno i posevmašno ukupnu ponudu glazbenoga sadržaja. 


Tada, u tim uvjetima, su čovjek i glazba najbliži, najboljih prigoda za autohtono prožimanje kojim glazba postaje dragocjena hrana duhu, rasponu doživljaja,mislima i čuvstvima.


Za takav osobiti  pristup  glazbi, suvremena tehnologija i poglavito CD tehnika, omogućavaju da se glazbi i sadržaju CD-a pristupi kada se god  želi i kada se god prepoznaju uvjeti kao individualni optimum za susret sa sadržajem  glazbe 'utkane u CD  plohu'.


Time, i u takvim uvjetima, glazba omogućava najbolju ponudu svojega sadržaja slušatelju i potiče ga na način da se potvrdjuje istina prema kojoj je glazba 'seizmograf emocija', a time i dragocjena potka za promišljanje i raspone doživljaja  kojima  se, u sprezi  racia i emocije, obogaćuje duh,čovjek ojačava za svaki svoj buduči trenutak  i više razine osobnoga značenja i pristupa životu, kroz umjetnost i njezina ishodišta  o spoznajama  života,  čovjeka i njegova smisla kao subjekta života.


U susretu smo s najnovijim CD-om koji predstavlja sadržaj reprezentativne baštine, hrvatske vokalno-umjetničke lirike u izvodjenju mezzosopranistice Nataše Antoniazzo i pijanistice Mie Elezović, s putokaznim komentarom gospodje akademkinje Koraljke Kos.


Svako koncertno predstavljanje sadržaja toga CD-a  će biti tek poticaj i konvencionalan pozdrav slušateljstvu  u ime sve privrženijega pripadanja ukupnom sadržaju CD-a  na način koji je netom podrobnije vrijedno spominjan.


Dakle, naša hrvatska glazbena javnost dobiva glazbeno-umjetnički dragulj, a sadržaj CD-a bi vrijedilo sustavno predstaviti  i u središtima  zemalja iz sastava Europske unije, jer glazba ne poznaje granice i povezuje ljude, njihov duh i duše, brže i pouzdanije  od ičega drugoga,kao univerzalni  sustav komunikacije. Jedinstveno.


Nataša Antoniazzo – mezzosopran i Mia Elezović- glasovir,snimile su novi nosač zvuka CD -  Das Kroatische Kunstlied u prijevodu ' Hrvatska umjetnička solopopijevka' koji je izdala njemačka diskografska izdavačka kuća 'Bella –Musica Edition – Antes Edition', a kojoj svjetsku distribuciju čini diskografski gigant Naxos.


Prigoda je poštovalaca i ljubitelja glazbene umjetnosti, obogatiti svoju privatnu kolekciju CD-a (poput kućne biblioteke) kao sve  širu podlogu svojoj duhovnoj i intelektualnoj svakodnevici.


Dr.sc.Slobodan Elezović, prof.


https://www.jpc.de/jpcng/classic/detail/-/art/das-kroatische-kunstlied/hnum/8811034



721
Kategorije: Glazba
Developed by LELOO. All rights reserved.