Autor: admin
Datum objave: 23.03.2017
Share


Hommage à Miljenko Stančić

Umjetnički paviljon, Zagreb, Trg kralja Tomislava 22, 18.03.2017.- 07.05.2017.

Hommage à Miljenko Stančić

http://www.gmv.hr/hr/dogadjanja/hommage-à-miljenko-stancic,19577.html?t=i


IZLOŽBA

mjesto održavanja: Umjetnički paviljon, Zagreb, Trg kralja Tomislava 22

datum početka/završetka: 18.03.2017. / 07.05.2017.

otvorenje: u 13 sati

organizator: Umjetnički paviljon u Zagrebu, Gradski muzej Varaždin


Izložba Hommage à Miljenko Stančić priređuje se u povodu 90. godišnjice njegova rođenja i 40. godišnjice smrti. Izložba je monografska, a obuhvaća osamdesetak slika, posuđenih iz ustanova i privatnih zbirki u Varaždinu i Zagrebu, koje prate Stančićeve slikarske faze i otkrivaju interese i domete njegova likovnog opusa.


Miljenko Stančić (Varaždin, 1926. – Zagreb, 1977.) prve poduke iz slikarstva dobio je tijekom školovanja na varaždinskoj gimnaziji od Ladislava Kralja Međimurca, akademskog grafičara i slikara, što je bio temelj za njegovo daljnje školovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 1949. godine. Uz slikarstvo, bavio se ilustracijom za novine, knjige i časopise te scenografijom. O njegovu slikarstvu pisali su vrsni književnici, među kojima i Miroslav Krleža, kao i mnogi povjesničari umjetnosti, primjerice, Ljubo Babić, Oto Bihalji-Merin, Josip Depolo, Grgo Gamulin, Vladimir Maleković, Tonko Maroević, Jerolim Miše, Radoslav Putar, Miodrag Protić, Saša Vereš, Antun Vrdoljak i Igor Zidić te iz inozemstva Stephane Rey i Patrick Waldberg. Likovni kritičari Stančićev rad povezuju uz magični realizam, metafizičko, fantastično ili fantazmagorično slikarstvo, što upućuje na posebnost njegove likovne poetike, prožete snažnim autobiografskim i psihološkim nabojem.

  

U Gradskom muzeju Varaždin, u Zbirci Miljenka Stančića, čuva se stotinjak njegovih djela, kao i prikupljena dokumentacija s osvrtima o njegovu stvaralaštvu. S obzirom na to da ova građa još uvijek nema svoje mjesto u stalnome postavu, izložba Hommage à Miljenko Stančić, na kojoj će biti i izlošci iz zbirke varaždinskoga muzeja, prigoda je da se javnost, u povodu velikih obljetnica vezanih uz njegovo ime, podsjeti na toga nezaobilaznog autora hrvatske moderne umjetnosti. Također, ovom prilikom iz privatnih zbirki bit će izložena i neka djela koja se do sada nisu javno izlagala. Autorica izložbe je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju.

 

Izložba se u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvara u subotu, 18. ožujka, u 13 sati, gdje će biti postavljena do 7. svibnja, a potom će u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin biti otvorena od 9. kolovoza do 29. listopada ove godine.


Miljenko Stančić

https://hr.wikipedia.org/wiki/Miljenko_Stančić


MILJENKO STANČIĆ (1926–1977.)

http://www.remek-djela.com/aktivnosti/izlozba-stancic/izlozba-stancic.html


Miljenko Stančić o sebi

Mene doista obuzimlje povremena nostalgija za izgubljenim vremenom i mjestom djetinjstva, bolje reći blaženstvom dječjeg neznanja ... Ne čini li se i vama da su moji predjeli Varaždina već od samog početka zapravo bili predjeli izgubljene duše?

Vjerovatno još uvijek neko neodređeno nastojanje može ispuniti jedan ljudski vijek. Ne mora ali može. Možda takvo trajanje sve teže traje, ali je s druge strane sigurno da se danas mogu pronaći crte trajnog u sve heterogenijim opusima. Za opravdanje čemu pitati? Zaista, zašto?


galerija

http://www.galerija-striegl.hr/06-stancic.html#2
714
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.