Autor: admin
Datum objave: 10.09.2018
Share


Gradonačelnik Vukovara sprema protest i optužuje vrh HDZ da ne radi ništa. Novi udar desnice, komentarišu pojedini mediji i analitičari

OD STALNOG DOPISNIKA ' NOVOSTI' J. KERBLER

Penava poziva na rušenje Plenkovića

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:748608-Penava-poziva-na-rusenje-Plenkovica

Gradonačelnik Vukovara sprema protest i optužuje vrh HDZ da ne radi ništa. Novi udar desnice, komentarišu pojedini mediji i analitičari

ZAGREB   OD STALNOG DOPISNIKA ' NOVOSTI'  J. KERBLER

KAD je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pozvao građane da se, 13. oktobra, okupe u znak protesta što se gradom šetaju "ratni zločinci" i optužio političare da nisu ništa uradili da budu privedeni pravdi, u Zagrebu, u HDZ, vest je primljena bez reakcija. Iako je, u međuvremenu, Penava izjavio da se ne boji sankcija HDZ, jer je verovatno solirao u predlaganju te ideje, očito da se predsedniku stranke Andreju Plenkoviću stvara novi problem, a to su ponovne tenzije u Vukovaru, podeljenom gradu, koji još uvek oseća ratne ožiljke.

Penava međutim nije imenom i prezimenom naveo o kojim se to ljudima radi, koje on zove ratnim zločincima, ali je zamerio političarima, pa tako pre svega HDZ, "10.000 dana ćutanja". Pomenuo je i "bolesno društvo", koje ne sankcioniše zločince, te naveo optužbe da se ćutanjem u Vukovaru obavljaju prljavi poslovi.

Penavina inicijativa izazvala je brojne komentare hrvatskih političara, ali ne u javnosti, nego iza kulisa. Neki smatraju da je to novi udar desnice na Plenkovića i liberalni deo u HDZ, jer se nakon mini-pobune HDZ-ovaca u Lici, sada javljaju i oni iz Vukovara. To može samo da šteti sadašnjoj vladi, koja grčevito nastoji da nađe rešenje da se svi ekstremi udalje sa političke scene, a novo zaoštravanje u Vukovaru može samo da pokvari sve ono što se mukotrpnim radom pokušavalo godinama. Vukovar i dalje nije grad koji može da se pohvali spektakularnim koracima napred, ali je suživot bar donekle bio regulisan. Otvaranje starih tema, na način kako to predlaže Penava, pre svega na protestnim skupovima, bio bi fitilj za moguće nove sukobe.

NE BOJI SE

"NE bojim se sankcija unutar HDZ", kaže Penava, što ukazuje da vrh stranke nije bio ili obavešten ili usaglašen sa njegovim predlogom. "Dvadeset i sedam godina nakon što je u Vukovaru počinjen zločin nije urađeno ništa", tvrdi gradonačelnik koji je već i pre, doduše stidljivo, kritikovao sadašnje vođstvo vodeće hrvatske stranke.

Ivan Penava, prof.

http://www.vukovar.hr/grad-vukovar/uprava/gradonacelnik/255-nekategorizirano/7450-zivotopis-gradonacelnika

Rođen sam 31. prosinca 1974. u Vukovaru kao drugo dijete u obitelji Zdenke i Ante Penava. Po nacionalnosti sam Hrvat.

Djetinjstvo sam proveo u Vukovaru, u gradskoj četvrti Borovo naselje, gdje sam bio učenik današnje OŠ Siniše Glavaševića.

Srednju Matematičko informatičku školu upisao sam u Vukovaru. Zbog Domovinskoga rata, teških stradanja i okupacije grada, školovanje nastavljam u Gimnaziji Varaždin, a 3. i 4. razred srednje škole završavam u zagrebačkoj 15. Gimnaziji – poznatom MIOC-u.

Svoje zanimanje odlučio sam usmjeriti prema sportu s obzirom da sam se od osnovne škole vrlo aktivno i uspješno bavio veslanjem. Upisao sam Kineziološki fakultet u Zagrebu gdje sam i diplomirao 1999. godine, te stekao zvanje profesora kineziologije. Iste godine imam čast biti veslačkim reprezentativcem Hrvatske na Vojnim svjetskim igrama, a nastupao sam i na međunarodnim veslačkim regatama za veterane.

Slijedio je i povratak u Vukovar. Zaposlio sam se kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Ekonomskoj školi Vukovar u kojoj sam nakon osam godina profesorskoga rada izabran za ravnatelja, što sam s uspjehom radio šest godina. Tri semestra obavljao sam i poslove vanjskog suradnika – predavača za TZK /Tjelesno zdravstvena kultura/ na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru.

Potaknut potrebama radnoga mjesta i vlastitom željom za proširivanjem znanja upisao sam 2010. godine doktorski studij na Ekonomskom fakultetu, gdje mi je preostalo samo obraniti završni doktorski rad na temu: Usklađenost strukovnog obrazovanja s tržištem rada. Pored toga, autor sam i nekoliko objavljenih radova iz istoga područja. Bračno stanje: oženjen suprugom Sanjom i otac dvoje djece (Ante – 13 g. i Iva – 7 g.) Strani jezici: engleski – aktivno

Članstvo u stranci: Hrvatska demokratska zajednica

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pozvao je u subotu sve građane Vukovara i cijelu hrvatsku javnost na mirni prosvjed protiv sramotne šutnje institucija hrvatskog društva, najavivši da će se prosvjed održati 13. listopada u 14 sati na Trgu Republike u Vukovaru.

http://hr.n1info.com/a330264/Video/Penava-najavio-prosvjed-zbog-ratnih-zlocina-u-Vukovaru.html

Andrej Plenković

https://en.wikipedia.org/wiki/Andrej_Plenković

Andrej Plenković (Croatian pronunciation: [ǎndreːj plěːŋkoʋitɕ]; born 8 April 1970) is a Croatian politician and diplomat serving as Prime Minister of Croatia since 19 October 2016. He has been the Chairman of the Croatian Democratic Union (HDZ) since 2016. Previously he was one of eleven Croatian members of the European Parliament, serving from Croatia's accession to the European Union in 2013 until his resignation as MEP when he took office as Prime Minister.

Following his graduation from the Zagreb Faculty of Law in 1993, Plenković held various bureaucratic positions in the Croatian Ministry of Foreign and European Affairs. After completing a postgraduate degree in 2002 (research master in International law), he served as deputy chief of Croatia's mission to the EU. Between 2005 and 2010, he was Croatia's deputy ambassador to France, before leaving the post to become State Secretary for European Integration. He was subsequently elected to the Croatian Parliament in 2011.[2]

Plenković led his party, the HDZ, to a plurality of seats in the 2016 parliamentary election. He was designated as the 12th Prime Minister of Croatia by President Kolinda Grabar-Kitarović on 10 October 2016 after presenting 91 signatures of support by Members of Parliament to her. His cabinet was confirmed by a vote of Parliament on 19 October with a majority of 91 of 151 MPs. His cabinet has 20 ministers, including the newly created portfolio of Minister of State Property.

Andrej Plenković

https://hr.wikipedia.org/wiki/Andrej_Plenković

Andrej Plenković (Zagreb, 8. travnja 1970.) hrvatski je političar, pravnik i diplomat, aktualni predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik je Hrvatske demokratske zajednice od 2016. godine.

Tijekom svoje karijere obnašao je različite funkcije u Ministarstvu vanjskih poslova, 2011. godine je kao član HDZ-a izabran na izborima u Hrvatski sabor, a 2013. je izabran za jednog od prvih 12 hrvatskih članova Europskog parlamenta.

https://www.24sata.hr/news/zar-opet-izbori-plenkovic-bi-mogao-uskoro-raspustiti-sabor-589588

Robert Kopal

https://www.biografija.com/robert-kopal/

Robert Kopal radio je kao obavještajni analitičar Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), RH/POA-e i MUP-a, a u Vladi premijera Andreja Plenkovića bio je njegov posebni savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Iako službeno nije u stranci HDZ-a, odradio je njihovu glavnu kampanju za lokalne izbore 2017. godine, kao analitičar i glavni strateg. Na istim poslovima radio je i za vrijeme parlamentarnih izbora 2016. godine.

Kopal je također znanstveni suradnik, profesor i prodekan za istraživanje i razvoj Visokog učilišta Algebre, voditelj je diplomskog studija Digitalni marketing, a čest je i gost predavač na mnogim visokim učilištima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Osim toga, autor i koautor je brojnih objavljenih knjiga, a uz to objavio je i stručne i znanstvene radove u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sudjeluje kao predavač i voditelj na poslovnim i analitičkim radionicama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Zaslužan je za dizajn više specijaliziranih informacijskih sustava te je certificirani trener obavještajne analitike te analitičkog softwarea.

Robert je i član IALEIA-e (International Association of Law Enforcement Intelligence Analysts), BDVA (Big Data Value Association) i SCIP-a (Strategic and Competitive Intelligence Professionals).

Član je uredništva u International Journal of Economics & Management Sciences te Izvršni urednik u International Journal of Digital Technology and Economy.

Izlagač je na velikom broju domaćih i međunarodnih konferencija te često sudjeluje i vodi nacionalne i međunarodne analitičke projekte. Član je nacionalnog tima RH – Europski Big Data Hackathon 2017 te Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala.

Vodi razgovore s novinarima o pitanjima nacionalne sigurnosti, a poznat je i po tome što je apelirao medijima da se suzdrže od objavljivanja svih informacija koje bi mogle štetno djelovati na nacionalnu sigurnost Hrvatske.

28.4.2017. godine ministar Andrej Plenković postavio ga je na mjesto dotadašnjeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, a na spomenutom položaju ostat će sve dok ne bude imenovan novi ministar.

Najveća postignuća

Robert Kopal do sada je objavio mnoge knjige i znanstvene radove, a osim što je profesor i prodekan na Viskom učilištu Algebre, može se pohvaliti i brojim gostujućim nastupima kao profesor.

Premijer Andrej Plenković imenovao ga je svojim posebnim savjetnikom, a 28.4.2017. imenovan je privremenim državnim tajnikom u Ministarstvu unutarnjih poslova.

657
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.