Autor: VJ-H
Datum objave: 17.01.2019
Share


Glazbeni dani HRT-a 2019. u Opatiji

Grad Opatija, priređuju od 14. do 16. veljače 2019. trodnevnu svečanost glazbe i TV spektakla u staroj dami Opatiji

Glazbeni dani HRT-a 2019. u Opatiji

https://magazin.hrt.hr/483378/glazbeni-dani-hrt-a-2019-u-opatiji

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i domaćin Glazbenih dana HRT-a 2019., Grad Opatija, priređuju od 14. do 16. veljače 2019. trodnevnu svečanost glazbe i TV spektakla u staroj dami Opatiji. Time se nakon mnogo godina vraća stari sjaj i tradicionalni medijski šušur u tu kvarnersku prijestolnicu hrvatske zabavne glazbe iz koje je i krenula popularna Dora - a u izravnim prijenosima iz Opatije na ekrane HTV-a i u eter Hrvatskog radija vraća se pak vrhunski glazbeni, zabavni i show program.

Glazbeni dani HRT-a 2019. u Opatiji će tijekom ta tri dana mobilizirati sve najbolje iz bogate glazbene i scenske produkcije Hrvatske radiotelevizije, predvođene Simfonijskim i Jazz orkestrima HRT-a s gostima, vrhunskim pjevačkim imenima, te povratnicom Dorom, izborom za hrvatskog predstavnika i pjesme za Pjesmu Eurovizije 2019.

Tako će na samo Valentinovo, u četvrtak 14. veljače u 20 sati u opatijskoj koncertnoj Dvorani Gervais Glazbene dane HRT-a otvoriti svečani koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Roberta Farkasa, laureata Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata koje nosi ime Lovre pl. Matačića, koji je rođen na riječkom Sušaku točno na Dan zaljubljenih prije 120 godina. Stoga će HRT-ovi simfoničari prigodno izvesti i Smetaninu Vltavu, jedan od zaštitnih znakova repertoara Lovre plemenitog Matačića.

A kako su u miru, ljepoti i glamuru Opatije uživali mnogi slavni gosti, među kojima i skladatelji poput Lehara, Mascagnija, Puccinija... u njihovim neodoljivim arijama Simfonijskom orkestru HRT-a pridružit će se i prvakinja Opere HNK u Rijeci, sopranistica međunarodnog ugleda Kristina Kolar. No bit će tu i ulomak iz uvertire operete Šišmiš Johana Straussa mlađeg, te Ples bakantica iz opere Amfitrion Borisa Papandopula (barda koji je velik dio života proveo upravo u Opatiji), ulomci iz Romea i Julije Sergeja Prokofjeva...

A tu večer za pamćenje Simfonijskog orkestra HRT-a i njegovih briljantnih solista, koji će izvesti kolaž najpoznatijih tema klasične glazbe u Seletkovićevoj obradi za soliste i Simfonijski orkestar - tog ponosa HRT-a i petog najstarijeg radijskog orkestra u Europi koji ove godine slavi 90 godina djelovanja - zakružit će i pojava Ozrena Grabarića, glumca koji je odnio pobjedu u prvoj sezoni HRT-ove emisije Maestro. Kroz program prve večeri vodit će nas zaštitni znak Hrvatskog radija-Radio Rijeke Robert Ferlin.
Drugi dan, petak 15. veljače u istoj toj Dvorani Gervais, rezerviran je pak za vrlo atraktivan i nadasve neobičan koncert virtuoznog Jazz orkestra HRT-a, koji će sa svojim sjajnim gostima-pjevačima izvesti popularne skladbe koje su obilježile desetljeća glasovitih opatijskih serenada. Među njima su Antonela Doko i Elvis StanićMarko Tolja, Nina Kraljić, Jacques HoudekMarko KutlićIva Gortan i Damir Kedžo. Recimo i to da će izravne prijenose iz Dvorane Gervais gledatelji i slušatelji moći pratiti na Prvom programu HTV-a (HTV1) i Drugom programu Hrvatskog radija (HRA2). Voditeljica druge večeri (u režiji Danka Volarića) je Daniela Trbović, a scenarist legendarni Vojo Šiljak.
I kruna Glazbenih dana HRT-a u Opatiji bit će Dora 2019., koja će na spektakularnoj pozornici u sportskoj dvorani Marino Cvetković, preuređenoj u velebni kvarnerski TV studio, u subotu, 16. veljače u 20 sati ugostiti ugostiti Izbor hrvatske pjesme za Pjesmu Eurovizije 2019. Šesnaest ponajboljih pjesama i njihovih izvođača - koje je u konkurenciji gotovo 170 pjesama pristiglih na javni natječaj HRT-a, i u kojem su sudjelovali gotovo svi najveći hrvatski skladatelji, tekstopisci i hitmejkeri, ali i mnoštvo skladatelja-debitanata - izabrao sedmeročlani stručni ocjenjivački sud, borit će se za prestižnu statuu Dore Ivice Propadala



Dora 2019. - donosimo popis pjesama i izvođača!

https://magazin.hrt.hr/483533/dora-2019-donosimo-popis-pjesama-i-izvoaca

Stručni ocjenjivački sud u sastavu Ivana Vrdoljak Vanna, Zlatko Turkalj Turki, Igor Geržina, Ante Pecotić, Antonija Šola, Zlatko Gal i predsjednik žirija Željen Klašterka, protekla dva dana nisu imali lak posao. Između 166 prijavljenih pjesama trebalo je izabrati njih 16. No, predstavnici HDS-a, HGU-a, HRT-a, pobjednica Dore i glazbeni kritičar odradili su svoj posao savjesno i evo koga ćemo slušati i gledati na Dori 2019.

Listu donosimo prema abecedom redu naziva pjesama:

1. ALL I REALLY WANT (E. Lovrić – E. Lovrić – E. Lovrić/O.Dešić) – ELIS LOVRIĆ

2. AMORERO BRUTALERO (B. Mihaljević – M. Mihaljević – B. Mihaljević) – LUKA NIŽETIĆ

3. BACK TO THE SWING (T. Hrelec – T. Hrelec – T. Hrelec) – GELATO SISTERS

4. BROD BEZ IMENA (E. Botrić/M. Šimac – M. Šimac – E. Botrić) – 4 TENORA

5. DON'T GIVE UP (P. Martinjak – P. Martinjak/M. Johansson – P. Martinjak) – BETA SUDAR

6. I BELIEVE IN TRUE LOVE (D. Rapotec Ute – T. Bon/B. Brunović – D. Rapotec Ute) – BERNARDA BRUNO

7. INDIGO (T. Huljić – V. Huljić – L. Škaro/T. Huljić) – DOMENIKA

8. IN THE SHADOWS (M. Matijević Sekul/M. Kolarić/B. Kolarić – M. Kolarić/M. Matijević Sekul/B. Kolarić – M. Matijević Sekul) - MANNTRA

9. NE POSTOJIM KAD NISI TU (M.D. Rus – M.D. Rus – M.D. Rus/M. Blum) – JURE BRKLJAČA

10. REDEMPTION (A. Björkman/A. Pupavac/K. Persson/E. Gagro – A. Pupavac - A. Björkman/A. Pupavac/K. Persson/E. Gagro) – EMA GAGRO

11. TEBI PRIPADAM (I. Ivanović/M. Vojvodić – I. Ivanović/M. Vojvodić – I. Ivanović/M. Vojvodić) – LEA MIJATOVIĆ

12. TEK JE POČELO (D. Dumančić – Fayo – B. Đurđević) – LIDIJA BAČIĆ LILLE

13. TELL ME (J. Bosančić – J. Bosančić – J. Bosančić/A. Devčić/H. Domazet) – JELENA BOSANČIĆ

14. TOWER OF BABYLON (T. Huljić – V. Huljić/I. Huljić –L. Škaro/T. Huljić) – LORENA BUĆAN

15. THE DREAM (J. Houdek – J. Houdek/C. Mason/A. Čubrić – I. Škunca/F. Gjud) – ROKO BLAŽEVIĆ

16. VRIJEME PREDAJE (A.T. Eterović – L. Čeči Baksa – A.T. Eterović) – BOJAN JAMBROŠIĆ i DANIJELA PINTARIĆ

Odabrane su, također i dvije rezerve:

1. rezerva: DON'T SAY YOU LOVE ME (S.S. Skansi – S.S. Skansi/A. Šerić – S.S. Skansi) - TONKA

2. rezerva: NISAM TO ŠTO ŽELE (K. Verson – K. Verson – S. Pasarić) – KIM VERSON

HRT još jednom zahvaljuje svim autorima i izvođačima na sudjelovanju na natječaju a odabranima želimo puno sreće na Dori 2019.

Glazbeni dani HRT-a 2019. u Opatiji

466
Kategorije: Glazba
Developed by LELOO. All rights reserved.