Autor: admin
Datum objave: 18.09.2019
Share


Anksioznost teža od fizičkog bola, ali se uspešno prevazilazi

....ako taj osećaj pređe izvesnu granicu neprijatosti, kaže se da osoba ima problem

Psihijatar: Anksioznost teža od fizičkog bola, ali se uspešno prevazilazi

https://www.youtube.com/watch?v=-I7TmWXDOZg


Stanje anksioznosti je prirodno osećanje za sve ljude, pa čak i decu, ali ako taj osećaj pređe izvesnu granicu neprijatosti, kaže se da osoba ima problem. Pomoć za takvo stanje postoji, ima i lekova, ali je najvažnije raditi na sebi, rekla je psihijatar Tija Despotović u Novom danu.




Na kafi sa psihologom: Depresija - kako dolazi do tog stanja i kako ga prevazići? 03.04.2019.

https://www.youtube.com/watch?v=30pucaUlMmQ


 Jovana Gligorijević, novinarka i pomoćnica glavnog urednika nedeljnika "Vreme”, o svom ličnom iskustvu u borbi sa depresijom razgovarala je sa dr Aleksandrom Dimitrijevićem, kliničkim psihologom i psihoanalitičarem. Moderator ovog razgovora bio je Dragan Ilić, takođe psiholog i novinar.

Više o projektu:

Kako bi ukazala na važnost mentalnog zdravlja i ohrabrila javnost da potraži pomoć stručnjaka, Hemofarm fondacija pokrenula je projekat “Na kafi sa psihologom”.

Projekat ima za cilj da utiče na svest šire javnosti da se o mentalnom zdravlju mora brinuti jednako kao o fizičkom kao i da tegobe u vezi sa mentalnim zdravljem nisu lična slabost, već zdravstveni problem za koji postoji adekvatno rešenje ako se na vreme potraži stručna pomoć. Projekat “Na kafi sa psihologom” osmišljen je kao serija besplatnih sesija sa psiholozima, gde će svi zainteresovani moći više da saznaju o različitim psihološkim problemima i simptomima koji ih prate, kako i kome se obratiti za stručnu pomoć kao i da razgovaraju otvoreno sa stručnim licima, psiholozima i psihijatrima, predstavnicima relevantnih institucija ali i javnim ličnostima koje su se i same tokom života susrele sa nekim od problema.

Projekat “Na kafi sa psihologom” se realizuje uz podršku Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i u partnesrtvu sa Udruženjem građana Dorćol Platz.


Stigma (grč. imenica koja dolazi od korijena čije je značenje "naglasiti, istaknuti, označiti") znači negativno obilježavanje osobe samo zato što ima dijagnozu psihičke bolesti, a najčešće se to odnosi na shizofreniju. Ona je povezana s predrasudama, tj. negativnim stavovima koji su utemeljeni na pogrešnim činjenicama da se shizofrenija ne može liječiti.

Ranije taj termin nije imao negativno značenje koje mu se danas pridaje. U Novom zavjetu i ranom kršćanstvu termin je bio povezan s Kristovim ranama. U latinskom stigma ima negativno značenje. Grčka riječ preuzeta je metaforički i predstavlja oznaku srama ili degradacije.

Stigma je, u načelu, uzrokovana kombinacijom neznanja i straha, što je podloga stvaranju ukorijenjenih mitova i predrasuda. Gledajući povijesno, shizofrenija je kao bolest ostala za javnost jedno od rijetkih medicinskih područja uz čiji se spomen vezuje osjećaj nelagode, straha, predrasuda i izbjegavajućeg ponašanja.

Kombinacija teške psihičke bolesti, diskriminacije i stigmatiziranosti može biti pogubna za psihičke bolesnike i kroz povijest je igrala veliku ulogu u njihovoj emocionalnoj i socijalnoj izoliranosti od drugih ljudi te produbljivanju njihovih patnji. Česta posljedica stigme jest diskriminacija koja spada u tešku povredu osnovnih ljudskih prava. Psihički bolesnici se često i neopravdano doživljavaju kao opasni, nesposobni i neodgovorni što uzrokuje njihovu izolaciju, beskućništvo i ekonomsko propadanje. Time se uvelike smanjuju mogućnosti za normalan život, rad, liječenje, rehabilitaciju i povratak u društvenu zajednicu.

Zbog diskriminacije, osoba s psihičkim poteškoćama se često socijalno izolira i osamljuje te se osjeća neshvaćenom. Srećom, postoje pokazatelji kako se diskriminacija smanjuje u pojedinim društvima. Tomu pridonosi tolerancija i razumijevanje koji zamjenjuju predrasude i stigmatizaciju.

Također, mediji su ti koji često povezuju psihičke bolesnike i sklonost kriminalnim djelima, iako se dobro zna da ne postoji signifikantna povezanost. No ta se činjenica prešućuje, a sve u cilju poboljšanja marketinške dobiti koja je bazirana na bombastičnosti i pikantnim naslovima.


STIGMATIZACIJA

https://zgpd.hr/2019/05/28/stigmatizacija/


Stigmatizacija i samostigmatizacija osoba s psihičkim poremećajima i kroničnim bolestima

https://repozitorij.erf.unizg.hr/islandora/object/erf%3A299


https://sr.wikipedia.org/wiki/Stigmatizacija



467
Kategorije: Razgovor
Developed by LELOO. All rights reserved.