Autor: admin
Datum objave: 11.10.2016
Share


Andrej Plenković je s najviše zastupničkih potpisa, koje je neki mandatar u posljednjih 16 godina uspio prikupiti, dobio priliku za sastavljanje 14. hrvatske Vlade

Što bi trebao biti prvi potez premijera Plenkovića?

Što bi trebao biti prvi potez premijera Plenkovića?

http://vijesti.hrt.hr/355523/otvoreno-sto-bi-trebao-biti-prvi-potez-premijera-plenkovica

Andrej Plenković je s najviše zastupničkih potpisa, koje je neki mandatar u posljednjih 16 godina uspio prikupiti, dobio priliku za sastavljanje 14. hrvatske Vlade.


Tko će sve u nju ući? Koliko će biti stabilna? Koji će biti prvi potezi premijera Plenkovića? U emisiji su gostovali: Iva Puljić Šego, novinarka Večernjeg lista, Boris Rašeta, novinar 24sata, Sandra Švaljek, ekonomska analitičarka i Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak.


Ovo je početak medenog mjeseca kakvog nismo imali prilike odavno vidjeti, rekao je Boris Rašeta. Već dugo premijer nije bio popularniji od predsjednice, istaknuo je. Smatra da u predstojećem razdoblju Plenković ima dva izbora- ili će nastojati sačuvati dosegnutu razinu popularnosti ili će nastojati sačuvati nacionalni interes. Bojim se da jedno i drugo neće ići zajedno.  U onoj mjeri u kojoj on bude imao odvažnosti da povlači jake poteze, u toj mjeri će njegova popularnost barem u prvih godinu dana kopniti. Ali, na dugi rok se to može pokazati isplativom strategijom, smatra.


Iva Puljić Šego komentirala je kako je u podijeli vlasti prošla HDZ- ova desnica. Milijan Brkić još nije dobio nijednu funkciju, a ona je, kaže, od nekih ljudi u HDZ-u čula da njega zanima neka pozicija u represivnom aparatu ili u Uredu vezanom za domovinsku sigurnost, koji bi trebao biti osnovan. Čini se da je Brkić u silaznoj putanji. Istaknula je kako su za sada sve samo nagađanja. Priča se da će Milan Kujundžić biti ministar zdravlja, a on i je predstavnik tog desnog krila. Plenković bi imenovanjem njega na tu poziciju mogao umiriti to desno krilo, rekla je.


Krešimir Macan smatra da treba pričekati da prođe 100 dana da bi se Vlada mogla komentirati. Složio se s Rašetom da je ovo sada medeni mjesec. Ja imam dojam da Plenković i ta cijela 'briselska škola' znaju dobro komunicirati. Nije bilo krivih poteza, nisu ni sa čim izlijetali, rekao je. Teško je sada špekulirati što će biti. Idemo od izbora do izbora. Dodao je i to da ne možemo znati hoće li Most i HDZ ići zajedno na lokalne izbore.


Sandra Švaljek tvrdi kako je sada pravo vrijeme za reforme. Sada imamo dobar vjetar u leđa, imamo godinu rasta i sljedeće godine ćemo vjerojatno opet imati dobar rast. To je vrijeme kad se provode reforme, pojasnila je. Puno je teže bilo provoditi ih od 2009. godine, kada je krenula recesija. Vlada se ne smije uljuljkati, jer će reforme sada stvoriti puno manje žrtava, istaknula je. Osobna potrošnja i BDP rastu, otvarat će se nova radna mjesta i sada treba zagristi u tu kiselu jabuku.

 Smatra da bi težište reformi trebalo biti na povećanju konkurentnosti. Treba razgovarati s gospodarstvenicima i poduzetnicima i pitati ih u čemu su njihovi problemi, rekla je. Treba se okrenuti poduzetnicima, oni stvaraju radna mjesta, a ne država. Njeno je mišljenje da bi Vlada najprije trebala smanjiti porez na dobit, a tek kasnije smanjiti PDV jer je pitanje hoće li se njegovo smanjenje vidjeti u smanjenju cijena. 


Gosti su se dotaknuli i mandata pretprošle Vlade. Zoran Milanović je također na početku imao široku potporu, ali nije imao hrabrosti da napravi što je trebalo, rekla je Puljić Šego. Rašeta je kao neke od dobrih poteza Milanovićeve vlade istaknuo korekciju sustava poreza na dohodak, subvenciju izgradnje malih obiteljskih bazena, legalizaciju nekretnina, fiskalizaciju te Mrsićev program stručnog osposobljavanja.

1921
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.