Autor: admin
Datum objave: 20.07.2017
Share


51. MSF, Zagreb, 19. – 23. srpnja 2017.

Međunarodna smotra folklora u Zagrebu održava se u Zagrebu od 1966. godine

51. MSF, Zagreb, 19. – 23. srpnja 2017.

http://www.msf.hr/Smotra/hr/index.html

Međunarodna smotra folklora u Zagrebu održava se u Zagrebu od 1966. godine. Prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. Nastavlja se na dugu tradiciju smotri Seljačke sloge, kulturne i prosvjetne organizacije Hrvatske seljačke stranke.

U suvremenoj Hrvatskoj postaje dijelom svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine čovječanstva kojega predvodi Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO). Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba 2014. je proglašena festivalskom priredbom nacionalnog značenja.

 Slijedeći dosadašnju shemu, program 51. MSF trajat će pet dana i činit će ga scenske priredbe, radionice, koncerti etnoglazbe i crkvenog pučkog pjevanja, izložbe. Uz scenu na glavnom zagrebačkom trgu nastupi skupina planiraju se i na dosad poznatoj sceni MSF na Gradecu, a sudionici MSF nastupaju i izvan Zagreba (Sveta Nedelja, Zaprešić, Vrbovec, Beltinci-Slovenija).

Poseban tematski program obuhvatit će etnografsku baštinu Banovine i Pounja, kao područja sa specifičnim načinima pjevanja i plesa, običaja te rukotvorstva, vrlo raznolikim i bogatim, a ujedno dosad premalo poznatim hrvatskoj javnosti. Posebnost tog tematskog programa ostvarit će se u cjelovečernjem nastupu skupina s Banovine i Pounja kao i koncertom crkvenog pučkog pjevanja.

Uz skupine s Banovine i iz Pounja planira se nastup folklornih skupina i pojedinaca koji reprezentiraju različitost hrvatske etnografske baštine, nacionalne manjine, Hrvate iz susjednih zemalja i iseljeništva, ukupno 30-tak ansambala. Desetak ansambala predstavit će baštinu drugih naroda i kultura.


Sjećanje na prvu

https://www.youtube.com/watch?v=mzJ_HJTbXeg&feature=youtu.be


1.MSF/IFF 1966.

https://www.youtube.com/watch?v=VJsBy7lMZcI&feature=youtu.be

719
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.